‘Konut destek paketi’ beklentiyi karşıladı mı?

Emlak danışmanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “konut destek paketi” hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Ekleme: 26.05.2022 11:30:09 / Güncelleme: 26.05.2022 11:30:09 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ekonomik sıkıntılar, alım gücünün düşmesi nedeniyle açıklanan paketin halkın beklentisini karşılamadığını belirten emlak danışmanları, konutta kalıcı çözüm için maliyetlerin düşürülüp TOKİ üzerinden makul fiyatlarla yeteri kadar konut inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Batman’da faaliyet gösteren emlak danışmanı Orhan Tunç, İLKHA muhabirine, emlak sektöründe daire yetersizliğinden dolayı sıkıntının had safhada olduğunu anlattı.

“Paket beklentiyi karşılamadı”

Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle daire fiyatlarının halkın alım gücünü aştığı için konut alınamaz hale geldiğini vurgulayan Tunç, “Devletin en son açıkladığı destek paketi biraz etki etti ama tam anlamıyla vatandaşın beklentisini karşılamadı. Yaşanan konut sıkıntısının giderilmesi için mutlaka devlet eliyle adımlar atılması lazım.” dedi.

Orhan Tunç

“TOKİ eliyle uygun fiyata konut yapılmalıdır”

TOKİ aracılığıyla konut yapılması durumunda halkın konut ihtiyacının karşılanacağını belirten Tunç, şöyle devam etti:

“Piyasada konut fiyatları çok yüksek durumdadır. TOKİ eliyle uygun fiyat ve taksitlerle konut yapıldığı zaman gelirleri düşük olan herkesin alım gücü olacaktır. Ama şu anda müteahhitlerin yaptıkları dairelerin fiyatları aşırı yüksek olduğundan dolayı maalesef sadece geliri yüksek kesim olanlar daire alabiliyor. Devletten isteğimiz acilen ihtiyaç olan konut talebine bir el atmasıdır. Çünkü Batman’ın en az 3-4 bin konut ihtiyacı vardır. Halkında beklentisi bu yöndedir. Halkın ihtiyacı ancak bu şekilde giderilir.”

Bir diğer emlak danışmanı Abdürrahim Tosun, tüm ülkede olduğu gibi Batman’da da şu anda çok ciddi bir konut ihtiyacının olduğunu söyledi.

Abdürrahim Tosun

“Sadece müteahhitlerin konut yapması ciddi sıkıntılara sebep olmakta”

Ekonomik sıkıntıların maliyetlerin had safhaya ulaşmasına neden olduğuna işaret eden Tosun, “Artık dar gelirli vatandaşı bırakın orta gelirli ailelerinde daire almakta sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Bundan dolayı konut ihtiyacını sadece özel müteahhitlerin yapacağı konutlara bırakılması çok ciddi sıkıntıların yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bu anlamda devletten konut ihtiyacına bir el atmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

“Uygun fiyat ve taksitlerle daire yapılmalı”

Devlet tarafından TOKİ eliyle halkın konut ihtiyacının karşılaması gerektiğini ifade eden Tosun, şunları söyledi:

“Şu an Batman’da konut fiyatları ortalama bir milyonun üzerindedir. Örneğin geçen sene 400-500 bin lira arasında olan daire fiyatları şu anda bir milyon, hatta bazı mahallelerde 2 buçuk milyon rakamı bile telaffuz ediliyor. Bugünkü şartlarda dar gelirli, orta düzeyde olan ve hatta memur kesimi bile aldığı ücretle geçimini zor karşılamaktadır. Devlet vatandaşa uygun fiyat ve taksitli imkânlar oluşturarak daire sahibi olma hizmeti sunması gerekiyor. Şu an tek çare bu gözüküyor. Vatandaşın bu yönde çok ciddi bir talebi vardır.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar