Siyasi Parti ve STK temsilcileri: Sözde şenlikler gençliği ifsad ediyor

Belediye, valilik, kamu kurumları ve üniversitelerde yapılmaya başlanan "Bahar Şenlikleri"ne tepki gösteren Mardin'deki siyasi parti ve STK'lar, bunun hem israf hem de geleceğin teminatı olan gençleri ifsada sürüklediğini belirtti.

Ekleme: 25.05.2022 12:09:46 / Güncelleme: 25.05.2022 12:20:44 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son zamanlarda özellikle Doğu ve Güneydoğuda "Bahar Şenlikleri" ismiyle düzenlenen ve adeta kurumların düzenlemek için yarıştığı etkinliklerin genelde tüm toplumun, özeldeyse gençlerin bilinç altını kirleterek gayr-î ahlakı görüntülerin oluşmasına neden oluyor.

Halkın birçok kesiminin maddi olarak zorluk yaşadığı, gençlerin hem maddi hem de manevi olarak boşlukta olduğu bir dönemde belediye, gençlik merkezleri ve üniversitelerin yaptıkları etkinliklerle boşa para harcadığını belirten Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı Molla Fasih Memiş ve HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, bu tür etkinliklerin yerine daha faydalı ve ahlaki değerlere uygun etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak toplumun dinamiklerine uygun projelerle halka hizmet edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

 

"Genç kız ve erkek evlatlarımız arasında hayanın ölmesi, iffetin kalkması konusunda endişelerimiz var"

Bu tür etkinliklerin ne toplumun örf ve adetlerinde ne de İslam dininde yerinin olmadığını belirten Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı Molla Fasih Memiş, gençlerin karma bir şekilde bir araya getirildiği bu tür ortamların toplumdaki haya ve iffeti ortadan kaldırdığını söyledi.

Memiş, "Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerimde, 'Ey iman edenler! Kendinizi ve ailelerinizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.' diye buyuruyor. Yüce Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadisi şerifinde, 'Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki bu imanın en zayıf derecesidir.' buyuruyor. Malum olduğu üzere bir toplumun onu tanıtan en bariz özelliği kültürüdür. Kültür ise; bir toplumun inancı, sanatsal etkinlikleri, mimarisidir, düşüncesidir. Kısacası bütün bunlar bir toplumun kültürünü yansıtıyor. Son dönemlerde özelliklede pandemi sürecinden sonra belki Türkiye'nin batı illerinde de yapılıyor ve oralarda normal görünüyor ama bu sene okullarımızda, üniversitelerimizde hatta birçok ilde belediye ve gençlik merkezlerinin yanı sıra mülki idarenin yardımıyla bazı şenlik ve şölenler düzenlendi." ifadelerini kullandı.

Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı Molla Fasih Memiş

Toplumun örfüyle bağdaşmayan eğlencelerin İslam'daki yeri nedir?

Toplumun ahlakı, örfü, adetleri ve kültürüyle yoğrulmamış kimi sanatçıların getirilerek sözde şölenlerin yapıldığını aktaran Memiş, konunun İslam'daki yerine dikkat çekti.

Memiş, şöyle konuştu:

"İslam'a göre; müzikte şirk, isyan yoksa caizdir ama bunlar varsa zaten haramdır. Fakat bunun dışında şölenlerin yapıldığı ortamda genç kız ve erkeklerimizin bir arada toplanması, sıkışık bir şekilde bir arada olması, İslam dininin hoş karşılamadığı ve caiz görmediği bir durumdur. Zamanla istikbalimizin teminatı olan genç kızlarımız ve erkek evlatlarımız açısından hayanın ölmesi, iffetin kalkması, edep ve terbiyenin dağılması noktasında endişelerimiz var. Bir toplumda haya bittiyse o toplum yıkılmaya mahkumdur. Çünkü Resulullah Aleyhisselam, 'Utanmadıktan sonra dilediğini yap!' diye buyuruyor. Bizler Peygamber Sevdalıları Derneği ve bu derneğe gönül verenler olarak üniversite, gençlik merkezi ve valiliğin desteğiyle yapılan şenlikleri tepkiyle karşılıyoruz. Yapılan şey bu toplumun gençlerine yönelik bir hizmet değildir. Bu, toplumu dejenere eden, ahlaki yozlaşma yönünden erozyona uğratan faaliyet ve etkinliklerdir." dedi.

"Toplumun zaruri ihtiyaçları dururken bu tür etkinliklere para harcanması israftır"

Sözde gençlik şölenlerinde devlet kurumlarının büyük paralar harcadığına dikkat çeken Memiş, "Kaldı ki bu etkinliklere birçok masraf yapılıyor. Halkın birçok zaruri ihtiyaçları varken, bu paraları bu tür etkinliklere sarf etmek ayrı bir meseledir ve israftır. Eğer israf yönünden bakarsak bu caiz değildir. Millete harcanması için gönderilen bütçeden yapılıyorsa da caiz değildir zira gaspa girer, çünkü milletin sadece belli bir kesimine hitap ediyor. Eğer müzik evrenselse bizim kültürümüzü, örfümüzü, adetimizi çağrıştıran şeyler olmalıdır. Üstad Bediüzzaman deyimiyle 'Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir.' Yani harama muhtaç olmayacağımız kadar Allah'u Teala helalleri yaratmıştır. Dolayısıyla o toplanma esnasında kız ve erkeklerin karışık bir şekilde olmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik

"Sanat ve eğlence adı altında genç neslimizin ifsadına karşıyız"

Gençlerin ifsadına yol açan sözde şenlikler hakkında konuşan HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, gençlere yönelik düzenlenen etkinliklerin helal dairesi içinde olması gerektiğine dikkat çekti.

Çevik, "Cenabı-ı Allah dünya ve içindeki her şeyi insan oğlunun hizmetine sunmuştur. Ahsen-i takvim olarak yaratılan insan, maalesef su-î niyetlerle yapılan müdahaleler sonucu kaybeden bir varlık olmuştur. Bizler bu müdahaleler sonucu bozulan fıtrattan dolayı bütün bir insanlık alemi ve özellikle Müslüman alemi olarak kaybeden taraf olmuşuz. Maalesef son zamanlarda toplumumuzu manevi değerlerle inşa edip bu şekilde emniyet ve selamet sahiline ulaştırmamız gerekiyorken, çevremizde gördüğümüz birçok olumsuz etkinliklere şahit oluyoruz. Yakınımızda Diyarbakır, Batman gibi birçok yerde bu tür etkinliklere rast geliyoruz. HÜDA PAR olarak sanat, sinema ve musikiye, meşru çerçevede insanlarımızın eğlenmesine karşı değiliz. Hatta bunun meşru daire içerisinde yapılmasını bir insan hakkı olduğunu savunuyoruz. Bizler sadece sanat ve eğlence adı altında genç neslimizin ifsadına karşıyız. Eğer dindar ve ahlaklı nesil yetiştirmek istiyorsak bunlar inancımızın izin verdiği ölçüde olmalı, geleceğimiz ve ümidimiz olan gençliğimizin yapacağı etkinliklerin bu değerlerle zıt olmaması gerekir. Gençliği; alkol, uyuşturucu, zevk düşkünü safahat ehli olmaktan kurtarıp manevi değerlere bağlı, insanlığa faydalı birer birey olmalarını sağlayacak şartları oluşturmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Çevik, "Toplumu ifsad eden maneviyatsızlık, ahlaki yozlaşmayla mücadele edip, bugün devletin en üst merciininde dile getirdiği gibi dindar nesli inşa ve ihya etmedikçe niyet ve selamet sahiline ulaşamayız. Ama maalesef güzel Batman'ımızda, güzel Diyarbakır'ımızda şahit olduğumuz gençliğin ahlakını ifsad edici etkinliklerin yapılması, adını söylemeye haya ettiğimiz ve yaptıkları olumsuz davranışlarla manevi değerlerimize zıt, sanat adı altında yapılan sanatsızlık faaliyetleri bizleri derinden üzmüştür. Bunlara alternatif olarak Batman Üniversitesinde, İdeal Gençlik Topluluğunun bayanların ve erkeklerin ayrı ayrı bulunduğu ortamlarda, ilahiler söyleyerek ve oyunlar oynayarak eğlence ihtiyaçlarının giderilebileceğine şahit olduk. Hayat bir bütündür, toplumu dar bir alana hapsederek sadece 'Namaz kıl, oruç tut, hacca git' demiyoruz, kültürel faaliyetler de olacak, sanatsal faaliyetler de olacak, musiki faaliyetleri de olacak. Ama bunlar ahlaki ve manevi değerlerimizle zıt olmamalıdır. İnşallah bundan sonra böyle tablolarla karşılaşmaz ve şahit olmayız. Dilek ve temennimiz; kamu kaynaklarıyla yapılan bu uygulamaların daha olumlu yöne kanalize edilerek toplumumuzun istifadesine sunulmasıdır. Hatta toplumun manevi değerlerine uygun olarak yapılacak olan etkinliklerde yerimizi en ön sıralardan alacağımızı da aracılığınızla beyan etmek isteriz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler