Konut ve kira fiyatlarının fahiş oranda artması halkı mağdur ediyor

Konut ve kira fiyatlarının son 1 yıl içerisinde 2 kat artması dar ve orta gelirli aileleri kara kara düşündürüyor.

Ekleme: 24.05.2022 16:55:10 / Güncelleme: 24.05.2022 18:33:44 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İnşaat girdi maliyetlerinin artması ile birlikte ev fiyatlarında artış yaşanıyor. Ev fiyatlarının yükselmesine paralel olarak da kira fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olma düşüncesi başka baharlara kalırken, kira fiyatlarının artması ise daha büyük mağduriyetlere neden oluyor.

Hükümetin konut sektörüne yönelik sözde destek açıklaması dar ve orta gelirli vatandaşları teğet geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, fahiş kira artış oranlarına dur demek amacıyla düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Şanlıurfalılar fahiş konut fiyatları ve 2 kar artan kira fiyatları ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

Urfalı Kadın

 

"Bir dairenin kirası 3-4 bin lira olmuş"

Özelleştirme uygulamalarını eleştiren Urfalı kadın, "Artan ev fiyatları ile ilgili ne diyeyim?  Halk çadır kurarak sokakta yaşıyor. Bir dairenin kirası 3-4 bin lira olmuş. Hangi fakir ya da emekli o kadar kira verebilir? Bunu düşünüyorlar mı?  Ekmek 3 lira olmuş, fakir aç kalmış. Cumhurbaşkanı her şeyimizi aldı. Her şeyi özelleştirdiler diye yerle yeksan olduk. Halka ekmek, emekliye aylık versinler. Yaşlılar aylık alamıyor; aldıkları da yetmiyor. Bizi duysunlar. 3 trilyona kim ev alabilir? Halkı düşünsünler." dedi.

 

 Emekli Memur Abdurrahman Kara

"30-40 senelik eski evler için bile 1 milyon lira para istiyorlar"

Bu dönemde çalışan karı kocaların bile ev almasının imkânsız olduğunu belirten Emekli Memur Abdurrahman Kara, "Kiracılara Allah yardım etsin. Gerçekten şu an bir kiracının geçimi çok zor. Emekli bir insanın evi olmazsa Allah ona yardım etsin. Almış olduğu emekli maaşının yarısından fazlasını kiraya vermiş olacak. Geri kalan maaşı ile fatura parasını mı ödesin yoksa evin masraflarını mı ödesin? Ben eşimle beraber çalıştığımdan dolayı tasarruf ederek ev sahibi oldum. Allah evi olmayanlara da yardım etsin. Şu an karı-koca çalışanların bile ev sahibi olması imkânsız. Urfa'da emlak fiyatları çok yükseldi. Bugün 30-40 senelik eski evler için bile 1 milyon lira para istiyorlar. Memur adam 1 milyon lira nasıl toplasın? Çok zor, Allah yardımcıları olsun. Ben bu evi bulduğuma şükür ediyorum. Çok şükür oturduğum evden de memnunum. Allah kiracılara yardım etsin. Şu an 3 bin liradan aşağı ev kirası yok. Bir insan 4 bin 250 lira asgari ücret alıyorsa 3 bin lira kira öderse geri kalanı ile de faturaları öder. Çok zor Allah yardımcıları olsun." şeklinde konuştu.

 

Abdulsamet Özbek

"Allah kiracılara yardım etsin"

Geçen sene uygun fiyata ev alamadığını ifade eden Abdulsamet Özbek, "Ev fiyatları ile beraber her şeyin fiyatı arttı. Geçen sene ev almaya niyetlendim. Bir ev bulup komisyon da verdim. Altınları bozdurmak istedim. Altını 410 liradan bozacaklarını söylediler; öyle olunca zarara giriyordum. Kabul etmedim. Daha sonra altın bin liraya yükseldi; altını bin liradan bozdurdum. Aynı evi, aynı fiyata aldım. Değişen bir şey olmadı. Ev alıp kiraya verebilirim ama ev yerine altın aldım.  Altın yine yükseldi. Allah kiracılara yardım etsin. Kiracının her zaman derdi vardır. Ev sahibi olmadıkça muhakkak bedel ödenecek. Kiracı olmak zordur. Kiracılar için bir şeyler düşünülmeli. Kiralar yüksektir.  Bu da yine ev fiyatlarına bağlıdır." diye konuştu.

 

Şanlıurfalı bir vatandaş

"Devlet istese bu duruma bir önlem getirebilir"

Emekli olduğunu ama geçinemediğini belirten Şanlıurfalı bir vatandaş, "Ev fiyatı 5 kat artmış. Kiralar almış başını gidiyor. Ev fiyatları ateş pahası oldu. Garibanın evi yıkıldı. Garibanlar bundan sonra sokaklarda yatacak. Devlet istese bu duruma bir önlem getirebilir. Ben de kiracıyım. Emekliyim ama geçinemiyorum. 30 sene görev yaptım, yine de geçinemiyorum. Bir asgari ücret kadar bile almıyorum. Allah yardımcımız olsun.  Allah gençlerin yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Karakuzu

"Ev sahiplerinin bu dönemde ev alması mümkün değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut açıklamasının fakire fayda vermediğini vurgulayan Hüseyin Karakuzu, "Ev fiyatları 2 kat değil 3 kat arttı. Hükümetin politikaları doğru değil. Çimento geçen yıl 15 liraydı; bu yıl 80 lira olmuş. Böyle olunca da ev fiyatları yükseliyor. Ev fiyatı yükselince kiralar da yükseliyor. Hayat pahalılığı hat safhadadır. Durumumuz çok kötü; yaşanılacak gibi değil.  Cumhurbaşkanı konut fiyatları ile açıklama yaptı. 0,99 faizle kredi verileceği söylendi. Verilecek krediyi asgari ücretli, emekli ve devletten yardım alamaz. Peki, kim alacak? Bu hizmet zenginler ve müteahhitler için yapılan hizmettir. Bu zengini korumadır; fakir halkı koruma değildir. Yanlış bir karardır. Ev sahiplerinin bu dönemde ev alması mümkün değildir. Eskiden devlet dairesinden emekli olan biri emekli kredisiyle ev alabiliyordu. Bugün emekli bağlama oranı düştü. Emekli 2 bin 500 alıyor. Bir emekli 100 yıl yaşasa da ev alamaz. Allah, kiracılara yardım etsin. Kiracılar ne yapacağı konusunda şaşırmış. 4 bin 250 lira alan asgari ücretli biri, 2 bin lira ile ev kirasını ödediği zaman; elektrik, su, gıda, ulaşım da var. Memlekette tarım politikası öldü; çünkü eken yok. Artık hep dışardan ithal ediyoruz. Bu da ülkeyi batırmış durumda." dedi.

Naci Tiryaki

"Bu zamanda kiracılar çok acı çekiyor"

Kiracıların zor bir dönem yaşadığını ifade eden Naci Tiryaki, "Herkes bir çadır alsın içinde otursun, başka çaresi kalmadı. Çimentonun torbası 75 liraya çıkmışsa inşaat ucuza mal olur mu? Bu zamanda kiracılar çok acı çekiyor. 2 bin liradan aşağı ev kirası yok. Bu adamın kazandığı ne? Birazda kiracıları düşünmek lazım ama herkes bir fiyat tutturmuş gidiyor. Kimsede acıma kalmamış. Gemisini kurtaran kaptan gibi…" diye konuştu.

 

Hasan Yıldırım

"Asgari ücret alan insan ev mi geçindirecek, çocuklara mı bakacak?"

Şehir yaşamının kırsal yaşama göre daha zor olduğunu ifade eden Hasan Yıldırım, "Biz köyde kaldığımız için sorun yok; ama şehirde kalan insan bu şartlarda zor yaşar. Piyasa serbest olduğundan dolayı herkes kendi kafasına göre fiyat belirliyor. Bence kiracılar kiralarını ödeyemiyorlar. Bir çimento torbası 72 lira olmuş, köyde bir ev yapsan dünya kadar çimento gider. Şehirde yaşayan insanlar için daha zor. Asgari ücret alan insan ev mi geçindirecek, çocuklara mı bakacak? Devletin bu duruma bir el atması gerekir." şeklinde konuştu.

Ülkenin içerisinde bulunduğu duruma tepki gösteren Ahmet Kan, "Ev fiyatları son 1 yıl içerisinde 3 kat arttı. Her şeyin fiyatı artıyor. Hiçbir şey yerinde kalmadı. Ülkeyi bitirdiler." dedi.

"Kiracıların durumu çok zor"

Durumun iyiye gitmediğine değinen Mehmet Çınar, "Ev fiyatları çok yüksek, neden kaynaklandığını bilemiyorum. Dünyanın durumu nereye gidiyor? Kiracıların durumu çok zor… Dünyanın dört bir tarafında savaş var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar