Ankaralılar konutlarda görülen fahiş fiyat artışlarından muzdarip

Son dönemlerde her sektöre olduğu gibi kiralık ve satılık daire fiyatlarına da yüzde 100’ün üzerinde yapılan zamlar nedeniyle vatandaşlar büyük bir mağduriyet yaşıyor

Ekleme: 24.05.2022 16:20:10 / Güncelleme: 24.05.2022 16:20:10 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Başkent Ankara'da kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları Ankaralıları mağdur ederken, yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmaları yerine fiyatları katlayacak adımların atmalarına tepki gösterdiler.

Son dönemlerde temel gıda ürünleri başta olmak üzere her sektördeki zamlar ve yüksek kira artışları nedeniyle halk zor günler yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın konut faizlerinin düşürülmesi ile ilgili açıklamasının ev fiyatları katlayarak artırdığına tepki gösteren Ankaralıların gözleri yüksek kira artışlarına karşı bugün yapılacak olan ilk toplantıda.

Ankara'da konut fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentte hem konut satın almada hem de ev veya daire kira fiyatlarında yaşanan yüzde 100’ün üzerinde artış, Ankaralıları çok ciddi anlamda etkiliyor.

“Ev sahibi olmak için ayda 10-20 bin taksit ödeyebilir mi?”

Bekir Ahmet Songur

Şimdiye kadar ev sahibi olamayanların bundan sonra da ev sahibi olmalarının mümkün olmadığını belirten Bekir Ahmet Songur, “Emekli ve ev sahibi olamayanların, bugüne kadar ev sahibi olma imkânı yakalayamadıkları için bundan sonra da ev sahibi olmaları mümkün değil. Çünkü cumhurbaşkanının açıklamasının ardından bir gün önce veya bir gün sonra ev fiyatları en az yüzde 10-15 arttı. Verilecek krediyi karşılayabilecek ne bir emekli ne bir çalışma var. Ev sahibi olmak için ayda 10-20 bin taksit ödeyebilir mi? Ödeyemez. Dolayısıyla Allah hepimizin yardımcısı olsun.” dedi.

“Ev fiyatları gün geçtikçe daha çok artıyor”

Eren Can Kaya

Öğrencilerin kiralık ev bulmalarının artık çok zor olduğunu belirten Eren Can Kaya, “Ev fiyatları gün geçtikçe daha çok artıyor. Bu konuda en çok mağdur olanların öğrenciler olduğunu düşünüyorum. Geçen Gaziantep'e gittik, ev kiralarını sorduğumuzda bin liradan aşağı yok ki bodrum katı bir yer orası. İyi bir yer değil. İmkânı olmayan öğrencileri bu şekilde zor duruma sokuyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretli ve küçük esnaf nasıl ev alacak?”

Barış Tan

Emekli vatandaşlardan Barış Tan, şunları söyledi:

“60 yaşındayım, emekli olduğum halde hayat pahalılığından dolayı hala çalışıyorum. Biri krediyi çekse 10 seneliğine bir milyon 25 bin lira aylık ödemesi var diyorlar. Doğru mu? Bilmiyorum. Asgari ücretli ve küçük esnaf nasıl ev alacak? Sizce alabilir mi? Her şey de yüzde yüz katlandı. Pazar-çarşı aynı şekilde. Allah yardım etsin halkımıza.”

“Rantı elinde tutan kesim için güzel bir olay”

Yaser Can

Devletin emekliye verdiği para bazı yerlerde kirayı bile karşılamadığını ifade eden Yaser Can, “Konut fiyatları yükseldi ama işin bir ucunda da kiracı kesim var. Bu işler arz talep meselesi. Ben memur emeklisiyim. Devletin bana verdiği miktar belli ama kira bedeli çok farklı. Rantı elinde tutan kesim için güzel bir olay ama bu işin içinde olmayan rantın elinde olmadığı milyonlarca emekli var. Kirası 500 lira olan birisine devlet 500 lira zam yapmıyor ama ev sahibi 500 lira zam yapıyor. Bunun da önü açılmış durumda. Neresinden tutacağımızı şaşırdık.” dedi.

“Ev sahibi olabilmek gerçekten hayal oldu”

Hüseyin Uğurlu

Ev almalarının artık hayal olduğunu söyleyen vatandaşlardan Hüseyin Uğurlu, “Biz de ev sahibi olma peşindeydik fakat şu günlerde fiyatlar aşırı çıktı. Ev sahibi olabilmek gerçekten hayal oldu. Bu gidiş nereye kadar sürecek bilemiyoruz. Her şey aşırı pahalandı. Ülkede bilim, teknoloji ve üretim yok. Eldeki malı pahalandır. Böyle bir ekonomi yürür mü? Bilmiyorum. Dünyanın hangi ülkesinde var? Var olan malları pahalandırarak o ülkenin ekonomisini yükseğe çıkarmak. Elde ne varsa onu pahalandır, domates mi yetişti hemen pahalandır, ev mi var onu pahalandır.” diye belirtti.

“Bu insanlar kirayı nasıl ödeyecekler?”

Belgin Saylan

Bu gidişata dur denilmesi gerektiğini ifade eden Belgin Saylan, “Ben kiracıyım. Burası Ankara ama duyduğumuza göre İstanbul felaket. Ben dün haberlerde izledim. Diyor ki, '4 bin liraya oda, 5 bin liraya kiralık ev bulunamıyor.' Ben şunu soruyorum asgari ücret 4 bin 500 lira civarı olmuş, emeklilerin durumu malum. Peki, bu insanlar öğrenciler de dâhil kirayı nasıl ödeyecekler? Şahsen 4 bin liralık oda tutamam. Çünkü benim o kadar gelirim yok. Benim diyeceğim şu, mülteci bile değiliz, kendi ülkemizde çocuklarımız mülteci bile olamayacak. Bir kira 4 bin lira olduysa; kızlar üniversitede okuyorlarmış, masaj salonlarında çalışıyorlarmış yazıklar olsun onlara ve diplomalarına. Ne yapmamız gerekiyor, bu hayasız akıma dur dememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

“500 bin liralık evler şu an da 2 milyon lira”

Sema Aşkın

Yaşanan fahiş fiyatlara tepki gösteren Sema Aşkın ise “Her şey zaten korkunç derecede artmış durumda. Sadece konut değil ki dolar bu şekilde gittiği müddetçe zaten her şey 2'ye, 3'e, 5'e ve 10'a katlıyor. Ben dün marketten ekmek alamayan adam gördüm. Yemin ediyorum ağlaya ağlaya eve gittim. Çıkarttım oradan 2 ekmek verdim adama. Ben Ayrancı'da oturuyorum. 500 bin liralık evler şu an da 2 milyon lira. Türkiye bitmiş durumda.” şeklinde belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler