Psikolog Atalay: Savaş oyunları çocukların kişisel gelişiminde olumsuz etki oluşturuyor

Savaş oyunlarının çocukların, gençlerin üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilere dikkat çeken Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 24.05.2022 12:05:07 / Güncelleme: 24.05.2022 12:17:50 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son yıllarda çocuklarda kontrolsüz bir şekilde sanal kullanımında büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Psikolog Atalay, bunun zamanla şiddet içerikli eylemler oluşturduğuna, çocukların insanlarla ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.

 

Her geçen gün tehlikeli bir sürece doğru gidildiğini vurgulayan Atalay, bu konuda ebeveynlere çok önemli görevlerin düştüğünü ifade etti. Ebeveynlerin çocuklarına rol model olması gerektiğini dile getiren Atalay, ebeveynlerin çocuklarını sanal ortamdan uzaklaştırıp birlikte aktiviteler yapması gerektiğini kaydetti.

“Teknoloji bilinçsiz bir şekilde kullanılmakta”

Türkiye’de internet kullanımının büyük bir oranda arttığını aktaran Atalay, “Telefon, tablet, bilgisayar kullanımı, özellikle telefon kullanımı yüzde 90 oranında artmaktadır. Kişiler, bilinçsiz bir şekilde teknolojiyi kullanıyor. Gelişen bu çağda internet kullanımı büyük oranda kaçınılmazdır.” dedi.

“Kişilik gelişimi ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor”

Son zamanlarda savaş oyunlarında yaşanan artışın çocuklar üzerinde ciddi etki oluşturduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

“Çocukların savaş oyunları ya da sürekli oyun oynamaları beraberinde duygu, düşünce ve davranışlar gerçek yaşam yerine sanal yaşama doğru bir yol izlemektedir. Bu da beraberinde kişilik gelişimi ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Ebeveynlerin çocukları için sürekli bu tür oyunları devreye sokması beraberinde çocuklar için de kaçınılmaz olarak bir sürece doğru yol açıyor.”

“Önlenmezse bu artış daha da artacaktır”

Kontrolsüz bir internet kullanımının olduğuna işaret eden Atalay, “Çocukların yemek yemeleri için onlara telefonların verilmesi, video izletilmesi zamanla normal bir sürece doğru gidiyor. Yani doğal bir ihtiyaca dönüşüyor. Ebeveyn tarafından bunun kontrol edilmemesi git gide kontrolsüz kullanıma sebep oluyor. Bu konuda internet kullanımında büyük bir artma var. Önlenmezse bu artış daha da artacaktır. Çünkü kontrolsüz bir kullanım söz konusudur.” diye konuştu.

“Savaş oyunlarında kullanılan argo kelimeler normal yaşamda da sergilenmeye başlanıyor”

“Kontrolsüz kullanım çocuklarda beraberinde şiddet içerikli eylemler doğurmaktadır” diyen Atalay, şunları söyledi: “Bu durum zamanla çocukların insanlarla ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ebeveyn bir şey söylediği zaman çocuk agresif bir davranış sergilemeye başlıyor. Savaş oyunlarında kullanılan kötü iletişim, argo kelimeler normal yaşamda da sergilenmeye başlanıyor. Zamanla sanalı gerçeklikten ayırt etmemeye, bu da beraberinde kişi için zaten tehlikeli bir sürece doğru yol açıyor.”

“Ebeveynler önce kendinden başlamalı”

Ebeveynlerin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Atalay, “En basit bir sorun karşısında hızlı çözüm olarak ekranı, oyunu dahil ettiğimiz zaman çocuk için doğal bir sürece dönüşmeye başlıyor. Bu da tehlikeli bir süreç oluyor. Ebeveynler olarak ekransız kullanımın olduğu aktiviteler, aile saadeti programı olabilir, gerçek oyunlar, sokak oyunları gibi oyunları çocuklara teşvik etmeliyiz. Çünkü biz rol model olduğumuz zaman bu çocuk için de azalacak. Beraber kitap okunabilir. Biz kendimizden başlamamız gerekiyor ki çocuklarda yansıması olsun.” ifadelerini kullandı.

“Sağlıklı kaynak, sağlıklı tepkilerle doğru orantılıdır”

Konuşmasının devamında Atalay, “Sadece söyleyerek değil davranış olarak biz kendimiz yaptığımız zaman çocuklar bunu yapmaya başlar. Çocuklar hangi kaynaktan beslenirse o yönde davranışlar, tepkiler sergilemeye başlar. Onun için sağlıklı kaynak, sağlıklı tepkilerle doğru orantılıdır. Lütfen beslendiğimiz kaynaklara dikkat etmeliyiz ki çocuklarda bu konuda iyi bir şekilde etkilensin, sağlıklı davranışlar sergilesin.” dedi.(İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar