DSÖ: Maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına ilişkin herhangi bir kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını, Batı ve Orta Afrika'da endemik olan bu bulaşıcı virüsün değişime uğrama eğiliminde olmadığını duyurdu.

Ekleme: 23.05.2022 19:05:10 / Güncelleme: 23.05.2022 19:14:13 / Sağlık
Destek için 

Son dönemde Avrupa'da birçok ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir açıklama yaptı. DSÖ, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına dair bir kanıt olmadığını belirterek, Batı ve Orta Afrika'da endemik olan bu bulaşıcı virüsün değişime uğrama eğiliminde olmadığını açıkladı.

DSÖ'nün çiçek hastalığı departmanının başı Rosamund Lewis, maymun çiçeği virüsünde mutasyonların genellikle düşük seviye olduğunu belirtmekle birlikte, vakalardaki genom sıralama işleminin yapılmasıyla mevcut salgının daha iyi anlaşılabileceğini ifade etti.

İngiliz Sağlık Güvenliği Ajansı, yaptığı açıklamada "Maymun çiçeği bulaşanlar 21 gün işe gitmemeli ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarla birlikte hamileler ve 12 yaşın altındaki çocuklarla temas etmemeli" duyurusunu yaptı.

Genelde batı ve orta Afrika'nın tropik bölgelerinde rastlanan maymun çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de ortaya çıktı. İlk vaka ise 1970'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edildi.

(İLKHA)