10 bin çocuk ve kadının yaşadığı Hol kampı Mülteci Kampı değil! AÇIKHAVA HAPİSHANESİ

Birleşmiş Milletler, Suriye'nin kuzey doğusundaki Hol Kampı'nda 10 bin çocuk ve kadının hapishane koşullarında tutulduğunu bildirdi. PYD’nin kontrolündeki kamp, kadınların fuhuşa zorlanmasından çocuklara uyuşturucu kullanımına kadar her türlü kötülüğü içinde barındırıyor. Kamptaki kadın ve çocukların büyük bir kısmının Avrupa vatandaşı olduğunu söyleyen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, kampın çok kötü şartlarda olduğunu belirterek, kapatılması çağrısında bulundu.

Ekleme: 22.05.2022 06:55:37 / Güncelleme: 22.05.2022 06:56:02 / manşetler
Destek için 

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin kuzey doğusundaki Hol Kampı'nda 10 bin çocuk ve kadının hapishane koşullarında tutulduğunu bildirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, çoğunluğunu DEAŞ militanlarının eşleri ve çocuklarının oluşturduğu ve aralarında çatışmalardan kaçan sivillerin de yer aldığı Hol Kampı'ndaki insani durumun "utanç verici" olduğunu söyledi.

KAMPTA 56 BİN KİŞİ VAR

Çoğu kadın ve çocuk 56 bin kişinin bulunduğu kampta, yaklaşık 10 bin çocuk ve kadının hapishane koşullarında tutulduğunu belirten Griffiths, koruma ve temel hizmetlere ihtiyaç duyan çocukların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Griffiths, ülkelere, Hol kampındaki vatandaşlarını derhal geri alması çağrısı yaptı.

BM'ye göre, Haseke ilinin Irak sınırında yer alan ve YPG kontrolünde olan Hol Kampı'nda tutulanlarının büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. Bunların yüzde 15'inin ise yabancı ülke vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Yaklaşık 50 ülkeden binlerce kişi, bu kampta tutuluyor. Avrupa ülkeleri, çoğunluğu yine Avrupa'dan gelen yabancı savaşçıların ve ailelerinin geri dönmesine sıcak bakmıyor.

AVRUPA, ÇOCUKLARA “TERÖRİST” GÖZÜYLE BAKIYOR

Hol Kampı’ndaki krizle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, Avrupa ülkelerinin, kendi vatandaşları olan kadın ve çocukların, kıtaya dönmelerine sıcak bakmadığını söyledi.

Demir, şu ifadeleri kullandı: “Hol kampı, YPG ve benzeri örgütlerin kontörlünde bulunuyor. Zamanında oraya gitmiş, DEAŞ ve benzeri örgütlerin çatısı altında savaşmış kişilerin eşleri ve çocuklarından oluşuyor. Ve daha çok Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kadınların veya DEAŞ üyelerinin eşlerinin olduğuna ilişkin söylemler var.”

Avrupa’nın, kadın ve çocuk olmalarına rağmen bu kişilere “terörist” gözüyle baktığını söyleyen Demir, “Ayrıca kendi vatandaşları olmalarına rağmen ilgilenmiyor.” İfadesini kullandı.

“İNSANİ DRAM CİDDİ BOYUTLARDA”

Kampta yaşayanlar arasında suçlular bulunsa bile, suçlarını insani ortamlarda çekmeleri gerektiğine dikkat çeken Demir, “Oraya giden arkadaşlar, oradaki insani dramın çok ciddi boyutlarda olduğunu özellikle kadınların ve çocukların eğitim, yaşamla ilgili, mahremiyetle ilgili sıkıntılarının olduğu söyleniyor. Bu sebeple buranın bir an önce boşaltılması gerekiyor. Vatandaşı oldukları ülkelerin bu insanları alması ve sahip çıkması gerekiyor. En azından çocuklara… Ama ne yazık ki orada bir siyasi malzeme olarak tutuluyorlar. İnsanlarla pazarlık konusu yapmak için insani olmayan koşullarda da orada tutuluyorlar.” Açıklamasında bulundu.

“KADINLAR KÖLE OLARAK SATILIYOR”

Bu konuda bir rapor hazırladıklarını bildiren Demir, “Hol kampını iyi biliyoruz. Oradaki kadın ve çocukları biliyoruz. Daha çok Fransa, Polonya, İngiltere, Almanya, Danimarka gibi ülkelerin vatandaşları orada var. Kadınların ne yazık ki uyruklarına göre pazarlandığı, fuhuşa zorlandığına ilişkin duyumlar var. Köle olarak satıldıklarını duyuyoruz. Orası sadece bir hapishane değil aynı zamanda insan haklarına aykırı durumların söz konusu olduğu bir yerdir. Çocuklar da buna dahildir. Organ mafyalarının olduğu, uyuşturucu ve benzeri birçok kötülüğün bir arada olduğu, sahipsiz, kimsenin umurunda olmayan bir yer konumundadır.”