Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler?

Dünya koronavirüs pandemisinin ardından yeni bir tehlike ile karşı karşıya… Şuana kadar 12 ülkede görüldüğü belirtilen Maymun çiçeği virüsü nedeniyle dünya diken üste. Peki, Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler?

Ekleme: 29.06.2022 23:55:20 / Güncelleme: 30.06.2022 12:33:11 / Sağlık
Destek için 

Doğruhaber

Kovid 19 pandemisinin sona yaklaşmasının ardından şimdi de Maymun çiçeği virüsü tehlikesi dünyayı tehdit ediyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler? İşte detaylar…

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Yeni bir virüs olmayan Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958 yılında keşfedildi. Maymundan insana geçtiği tespit edilen virüs, daha çok sincaplar, fareler, sıçanlar gibi hayvanlardan bulaşıyor. Çiçek virüsüne benzediği için ise bu isim verilmiş. Ancak çiçek virüsü kadar ölümcül olmadığı kaydediliyor. Maymun çiçeği virüsü Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu türlerden Kongo virüsü, ölüm riski en yüksek virüs olarak biliniyor. Maymun çiçeği virüsü daha çok Orta ve Batı Afrika'da görülüyor.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler?

Uzmanlar, maymun çiçeği virüsü belirtilerini şöyle sıralıyor: Yüksek ateş, baş ağrısı, boyun, lenf bezlerinde şişmeyle gözüküyor. Aşırı bir halsizlik ve özellikle yüzde başlayan suçiçeği benzeri döküntüler ortaya çıkıyor.

Maymun çiçeği virüsü aşısı var mı?

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için mevcut olarak kullanılan iki aşı var. Bunlardan ilki çiçek virüsü aşısı ikinci ise Maymun çiçeği virüsü için geliştirilen aşı. Çiçek virüsü ile aynı aileden olduğu için çiçek virüsü aşısı bu virüsten korunmak için yüzde 85 etkili oluyor. Maymun çiçeği virüsü için geliştirilen aşı ise çok yaygın değil. Sadece Afrika ziyareti yapacak yolcular için kullanılıyor.

Maymun çiçeği virüsü ölümcül bir hastalık mı?

Maymun çiçeği virüsü Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kongo virüsünde ölüm oranlarının daha yüksek olduğu belirtiliyor. 2017 yılında Nijerya’da meydana gelen salgında 200 kişinin hastalığa yakalandığı bunlardan 6 kişinin ise hayatını kaybettiği ifade edildi.

Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü?

Afrika dışına 2003 yılına çıkan Maymun çiçeği virüsü, 7 Mayıs’ta İngiltere’de görüldü. Ardından İspanya, Portekiz, Belçika, İsveç, ABD, İtalya, Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya’da görüldü. Son olarak işgal rejimi de bir vaka açıkladı.

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü?

Resmi verilere göre Türkiye’de şuana kadar Maymun çiçeği virüsü görülmedi.

İlgili Haberler