MÜSİAD Türkiye'de enerji dönüşümü için 11 maddelik enerji stratejisini açıkladı

Uluslararası Enerji Zirvesi'nde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin enerji dönüşümü için hazırladıkları 11 maddelik enerji strateji eylem planını açıkladı.

Ekleme: 20.05.2022 20:55:16 / Güncelleme: 20.05.2022 21:34:08 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu'nun stratejik iş birliğiyle MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen zirveye, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldı.

Programda bir konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, küresel ısınma ve iklim değişikliği insanlık tarihindeki en önemli meydan okumaların başında geldiğini söyledi.

 

Dünyanın en ücra köşeleri bile, iklim krizinin tetiklediği doğal afetler, sağlık sorunları, ekonomik ve sosyal sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Asmalı, "Bu sorunun çözümüne en önemli katkıyı sağlayacak sektör ise hiç şüphesiz enerji sektörü. İktisadi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan MÜSİAD; Enerji ve Çevre Sektör Kurulu’nun iş birliğiyle geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltmayı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını yaygınlaştırmayı, bu sayede enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. MÜSİAD Vizyoner21 Zirvesi'nde ise özellikle 'İklimi Fark Et' mottosu ile iş dünyasını iklim kriziyle topyekûn bir mücadeleye davet ettik. Yayınladığımız 10 maddelik İklim Manifestosu'nun sürdürülebilir yenilenebilir enerji, yeşil yakıt projeksiyonu, döngüsel ekonomi, enerjinin dijitalleşmesi, sıfır enerji üretimi gibi konularda farklı bir bilinç oluşturacağına inanıyoruz. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem bu alanda farklı projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarımız hem de enerji odaklı şirketlerimizle iş birliği ve büyük bir sinerji içerisinde çalışıyoruz." dedi.

Türkiye'nin dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Asmalı, petrol ve doğalgaz açısından zengin olan ülkelere komşu olan Türkiye'nin doğal bir köprü görevi gördüğünü, transit ülke konumundan önemli bir bölgesel enerji merkezi olmaya geçiş yaptığını kaydetti.

Türkiye'nin enerji dönüşümü için hazırladıkları 11 maddelik enerji strateji planını kamuoyu ile paylaşan Asmalı, söz konusu maddeleri şu şekilde sıraladı:

1.Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2050 yılına kadar yüzde 75'e, dünya yenilenebilir enerji pastasındaki payımız ise yüzde 3’e çıkartılmalıdır. Bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarının bürokrasisi ise sıfırlanmalıdır.

2. Enerji verimliliği yerli ve milli enerji kaynağıdır. 10-20-40 modeli ile, gelecek 10 yılda enerji verimliliği yatırımına 20 milyar dolar finansman sağlanarak, enerji verimliliği ile ithal enerjide 40 milyar dolar azaltım hedefi koyularak milli enerji verimliliği seferberliği ilan edilmelidir.

3. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini tüm gücümüzle desteklerken, iklim değişikliği hedefleri kapsamında doğalgaz ve nükleer enerjinin yeşil yakıt statüsüne alınmasını teklif ediyoruz.

4. Sera gazı emisyonu hedeflerimize ulaşmak ve enerjide bağımsızlığımızı artırmak için nükleer enerjinin, toplam elektrik üretimindeki payının, 20 yılda yüzde 20’ye çıkartılmasını talep etmekteyiz.

5. Yerli ve milli enerji politikamıza destek olacak şekilde bir enerji sanayisi stratejisi oluşturulmasını talep ediyoruz.

6. Türkiye’de 20 yılda 5 milyar dolar ihracat yapılabilecek milli hidrojen hamlesi başlatılarak, yerli ve yabancı sermaye için Türkiye'de yatırıma uygun ortam oluşturulmasını talep ediyoruz.

7. Üç kıtanın merkezindeki Türkiye’nin; topraklarından geçen petrol ve gaz hatlarını artırarak, 'Dünyanın Enerji Kuşak Yolu Türkiye' sloganıyla hem enerjide artan talebi garanti altına alması hem de istikrarlı enerji tedarikçisi konumunu güçlendirmesi ile ilgili iradenin devamını bekliyoruz.

8. Enerji; Türkiye için gider değil, gelir kalemine dönüşebilir. Bu dönüşüm için genç, nitelikli istihdam gücü gerekmektedir. Yapılacak çalışmalar ile Türkiye 10 yılda enerji dönüşümüne 200 bin yeni istihdam sağlayacak enerji istihdamı hamlesini başlatmalıdır.

9. Mevcut bina stokunda dönüşüm ve finansmanlı yerli üretim yalıtım seferberliği ile yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufuna 10 yılda ulaşacak mevzuat altyapısının oluşturulmasını talep ediyoruz.

10. Yerli otomobilimiz TOGG ile birlikte elektrikli araçlar için gerekli enerjiyi, dağıtık enerji ile yenilenebilir enerjiden sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır.

11. Enerji dönüşümü için en önemli ihtiyaç olan kritik minerallerin sürdürülebilir temini ve güvenliği, dönüşüm için başlıca maddelerimizden biridir. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler