O ülkede kira sınırlaması getiriliyor: Bizdeki fırsatçılara ne olacak?

Hollanda’da artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için kiralık ev fiyatlarına müdahale edilmesine karar verildi.

Ekleme: 20.05.2022 19:14:14 / Güncelleme: 20.05.2022 19:14:14 / Dünya
Destek için 

Hollanda’da artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için kiralık ev fiyatlarına müdahale edilmesine karar verildi.

Buna göre, evlerin belirli özelliklerine göre puanlama yapılacak ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için en puanına göre en fazla 1000 ile 1250 avro arasında bir kira bedeli saptanacak.

BBC’nin aktardığına göre, Toplu Konut ve Mekansal Planlama Bakanı Hugo de Jonge'un yap-tığı açıklamaya göre, yeni düzenleme ile aylık 1250 avroya kadar kiralar "arz-talep oyunun-dan" korunacak.

Yeni plana göre, kirası 763 avroya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirilecek.

 Evlerin büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama yapılacak ve sosyal konut-lar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için en puanına göre en fazla 1000 ile 1250 avro arasında bir kira bedeli saptanacak.

Bakan de Jonge'a göre, bu sistemler kiralık mülklerin yaklaşık yüzde 90'ı korunacak ve ev sahiplerinin artık kendi istediği doğrultuda kira miktarını belirlemesine izin verilmeyecek.

Gençlerin konut yardımı alma yaşı da 23'ten 21'e indirilecek. Hollanda hükümeti, düşük ve orta gelir grupları için daha fazla konut inşa edeceğini açıklamıştı. 2030 yılına kadar tamamlanması beklenen 900 bin konutun 350 bini orta gelir gruplarına tahsis edilecek. 250 bin konut da sosyal kiralık ev olarak kullanılacak.

Baran

Etiketler: