Ahlaki değerlere aykırı bu garabetin Türkiye’de ne işi var?

Malatya Kanalboyu Caddesi’nde, Orduevi ile İsmet Paşa (Hürriyet) Parkı arasında bulunan Atatürk Anıtı'ndaki ‘çıplak genç’ heykeli daha ne kadara kadar yerinde duracak?

Ekleme: 20.05.2022 18:23:41 / Güncelleme: 20.05.2022 18:23:41 / Güncel
Destek için 

Malatya Kanalboyu Caddesi’nde, Orduevi ile İsmet Paşa (Hürriyet) Parkı arasında bulunan Atatürk Anıtı'ndaki ‘çıplak genç’ heykeli daha ne kadara kadar yerinde duracak?

Özellikle Malatya halkı bu garabetten rahatsız olduğu halde ve heykelin kaldırılması için başvuruda bulunduğu halde hiçbir şekilde sonuç alınamıyor.

Bir grup avukat tarafından heykelin kaldırılması için Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu.

Ancak heykelin "halkın ahlaki değerlerine zıt" olduğunu öne süren grup, başvurusuna istediği cevabı alamadı. Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başvuru dilekçesine karşılık "Bahse konu Atatürk Anıtı ile ilgili iş ve işlemler Koruma Kurulu izni doğrultusunda yapılabileceğinden Müdürlüğümüz tarafından yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Yazımızın bilgi için başvuru sahibine ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne iletilmesi hususunda gereğini arz ederim" cevabı verildi.

Her ne kadar bu garabet, CHP eski genel başkanını temsil ediyor olsa da Müslüman Anadolu halkını temsil etmiyor. Bu toprakların ne dinine ne kültürüne ne de adetlerine uygun. Yetkililer bir an evvel bu garabeti ortadan kaldırmalıdır.

Malatya'daki heykel rezaletine son verilsin

Malatya Orduevi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan, 1947 yılında yapılmış Mustafa Kemal ile çıplak bir gençten oluşan heykel görenleri utandırmayı sürdürürken, heykelin yıkımı için yapılan başvuruda tüm kurumlar sorumluluktan kaçıyor.

Avukatlar; Ömer Faruk Ceylan, Cengiz Yılmaz ve Mehmet Mustafa Özünver'in, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçe ile kent meydanında bulunan Mustafa Kemal'in yanındaki Türk gençliğini temsil eden "çıplak" heykelin yıkılması için yaptığı başvuruda, dilekçenin dolaştığı bütün kurumlar sorumluluktan kaçtı.

Sorumluluktan kaçan kaçana

Resmi törenlerin düzenlendiği Malatya Orduevi ile Hürriyet Parkı arasında bulunan bu ayıp için yıllardır bir adım atılmadı. Heykel yapıldığı yıllarda çıplaklığı sebebi ile tartışma konusu olunca, yalnızca bir bölümü yaprak ile kapatılırken, vücudunun geri kalan kısmı çıplak bırakıldı.

'Yetkimiz yok' cevabı!

Başvuru dilekçesi hakkında kararını açıklayan Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, "Bahse konu Atatürk Anıtı ile ilgili iş ve işlemler Koruma Kurulu izni doğrultusunda yapılabileceğinden Müdürlüğümüz tarafından yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Yazımızın bilgi için başvuru sahibine ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne iletilmesi hususunda gereğini arz ederim." ifadeleri kullanılmıştı.

 Avukatlar ilgili başvurusunu Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne iletti. Ancak kurum, kanuni süresi içinde cevap vermeyip talebi zimni olarak reddetti.

İlgili dilekçede sonuç alamayan avukatlar, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün zımni ret karşılığının iptali için Sivas İdare Mahkemesi'nde dava açtı. -BARAN