Maymun çiçeği virüsü genellikle cinsel sapkınlarda görülüyor

İngiltere'de ortaya çıkan ve hızla Avrupa'ya yayılan maymun çiçeği virüsünün "eşcinsel" ve "biseksüel" olarak adlandırılan cinsel sapkınlarda ağırlıklı olarak görüldüğü belirtiliyor.

Ekleme: 20.05.2022 15:05:09 / Güncelleme: 20.05.2022 15:05:09 / Güncel
Destek için 

Batı Avrupa'nın bazı ülkelerinde Nisan-Mayıs aylarında yayılan maymun çiçeği virüsü, şimdiden ABD, Kanada ve Avustralya'da da tespit edilmiş durumda. Toplamda, virüs son zamanlarda en az 10 ülkede tespit edildi.

Virüsün yayılmasıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) , maymun çiçeği salgınını görüşmek üzere bir uzman grubunu acil toplantıya çağırdı.

İlk kez İspanya'da görülmüş olabilir

Virüs  ilk olarak İspanya ve Portekiz'den rapor edildi. İspanyol El Pais gazetesine göre virüs, Nisan ayında Madrid'in özerk topluluğunda ortaya çıkmaya başladı. Ülkede şimdiye kadar 7 enfeksiyon vakası doğrulandı. Doktorlar ayrıca birçok kişide virüsün olabileceğini belirtiyor.

İngiltere'de ilk enfeksiyon vakası 7 Mayıs'ta ortaya çıktı. Şimdiye kadar vaka sayısı 9' yükseldi. İlk vaka, maymun çiçeğinin endemik olduğu Nijerya'ya yaptığı bir geziden dönen bir adamda görüldü. Ancak en son vakaların yurtdışına seyahat ile ilgili olmadığı bildirildi.

İtalya, Fransa, Almanya ve İsveç'ten tek enfeksiyon vakaları bildirildi. Enfekte olan İtalyanlar yakın zamanda Kanarya Adaları'ndan dönen kişiler olduğu belirtildi. Fransa ve İsveç'teki enfeksiyonun koşulları ise henüz netlik kazanmadı. 

Cinsel sapkınlarda daha fazla görülüyor

İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu yaptığı açıklamada, vakaların ağırlıklı olarak "eşcinsel" ve "biseksüel" kişilerde olduğunu bildirmesi, gözleri cinsel sapkın ilişkilerin zararlarına çevirdi.

İngiltere’de tespit edilen vakalarda son 4 kişinin cinsel sapkın çıkması, yetkilileri araştırmalarını bu tip sapkınların gittiği mekanlara yöneltti.

Virüs görülen ilk üç kişiden ikisinin aynı evde yaşadığı, diğerinin de Nijerya'dan geldiği duyurulmuştu.

Kanadalı sağlık yetkilileri de ülkedeki vakaların çoğunun cinsel sapkınların yaşadığı ilişkiler olduğuna dikkat çekiyor. (İLKHA)