Kovid-19'dan sonra sıra “Monkeypox” diye bilinen maymun çiçeğinde mi?

Tüm dünyada monkeypox adıyla bilinen maymun çiçeği virüsü, Orta Afrika’dan sonra Avrupa’ya oradan da ABD’ye sıçradı. Afrika bölgesinde ormanlık alanlarda rastlanan ve çoğunlukla kemirgenler ve vahşi hayvanlardan geçen virüse ilk olarak İngiltere’de rastlandı. Daha sonra da Portekiz ve İspanya’dan vaka haberleri geldi.

Ekleme: 19.05.2022 18:07:09 / Güncelleme: 19.05.2022 18:27:50 / Dünya
Destek için 

Tüm dünyada monkeypox adıyla bilinen maymun çiçeği virüsü, Orta Afrika’dan sonra Avrupa’ya oradan da ABD’ye sıçradı.

Afrika bölgesinde ormanlık alanlarda rastlanan ve çoğunlukla kemirgenler ve vahşi hayvanlardan geçen virüse ilk olarak İngiltere’de rastlandı. Daha sonra da Portekiz ve İspanya’dan vaka haberleri geldi.

Virüs İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD ve Kanada’da tespit edildi. Yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleri ile kendini gösteren, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olduğu bilinen maymun çiçeği virüsünün İspanya’da 23, Portekiz’de 20, İngiltere’de 8 kişide tespit edildiği belirtildi.

 Bir haber de ABD’den geldi. Massachusetts’te yetkililer, yakın zamanda Kanada’dan seyahat eden bir kişide, nadir görülen maymun çiçeği vakasına rastlandığını duyurdu. Sağlık yetkililerinin, bu vakanın Avrupa’daki küçük salgınlarla bağlantılı olup olmadığını araştırdığı vurgulandı. Kanada’da 15 kişide virüse rastlandığı bildirildi.

Monkeypox belirtileri…
Monkeypox, grip benzeri semptomlarla etkisini gösterirken, ardından lenf düğümlerinde şişme başlar. Daha sonra ise yüz ve vücutta döküntüler görülmeye başlanır. Bu yüzden de adına maymun çiçeği denmiştir.

Maymun çiçeği, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelir.

Portekiz’deki yetkililer 20 maymun çiçeği vakasından 5’inin durumunun iyi olduğunu açıklarken, İspanya’da 23 maymun çiçeği vakasından büyük çoğunluğunun Madrid bölgesinde tespit edildiği belirtildi.