İstanbul’un fethi ne vakit? (İstanbul’un fethi nerede kutlanacak?)

Dünya tarihinin akışını değiştiren, çağ kapatıp çağ açan, Hz. Muhammed’in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un fethi 29 Mayıs …

Ekleme: 18.05.2022 20:09:54 / Güncelleme: 18.05.2022 20:09:54 / Güncel
Destek için 

Dünya tarihinin akışını değiştiren, çağ kapatıp çağ açan, Hz. Muhammed’in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un fethi 29 Mayıs’ta kutlanacak.

Babası Sultan II. Murad’ın vefatının akabinde 1451’de ikinci kere tahta çıkan II. Mehmed, İstanbul’u kuşatma hazırlıklarına 1451 sonlarında başladı. II. Mehmed birinci olarak Boğaz’ın Anadolu yakasında büyük dedesi Bayezid’in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı’nın karşısına o devirde Boğazkesen ismi verilen Rumeli Hisarı’nın inşa buyruğunu verdi.

İmparator Konstantin, II. Mehmed’e hisarın üretimi için kendisinden müsaade alması gerektiğini bildirmek için elçiler gönderdi fakat Mehmed elçileri kabul etmedi. İmparator en son 1452’nin Haziran ayında barış görüşmeleri için bir kez daha elçilerini gönderdi lakin Mehmed elçileri yeniden reddetti. Hisar 1452’nin Ağustos ayında tamamlandı. Böylelikle boğazın denetimi Osmanlıların eline geçmiş oldu.

Boğazdan geçecek gemiler bundan bu türlü geçiş için para ödemek zorundaydı. Aksi takdirde gemiler top atışıyla batırılacaktı. 1452 sonlarında ödeme yapmayı reddeden bir Venedik gemisi batırılarak kaptanı ve tayfası tutuklandı.

Bu gelişmeler karşısında İmparator Konstantinos, Papa ve İtalyan kentlerinden umutsuzca yardım talebinde bulundu lakin bu talebi sonuçsuz kaldı. Sırf Cenova 1452’nin kasım ayında yardım gönderdi. Konstantinopolis’teki asker sayısı 8 bin civarındaydı, limanda 26 savaş gemisi bulunuyordu. Osmanlı ordusundaki asker sayısı ise en az 50 bindi.  Ayrıca II. Mehmed sadece karadan kuşatmanın kâfi olmayacağını düşünerek bir donanma hazırlatmıştı. Bu donanma bahar aylarında boğazın Marmara girişine ulaştı.

70 KADAR GEMİ KARADAN HALİÇ’E İNDİRİLDİ

Osmanlı ordusu 23 Mart’ta Edirne’den hareket etti ve 2 Nisan’da Konstantinopolis surları önüne ulaştı. Tıpkı gün Haliç’in girişi zincirle kapatıldı. Karargahını Romanus kapısının karşısına Maltepe’ye kuran II. Mehmed son defa teslim davetinde bulundu lakin imparator reddetti.

6 Nisan sabahı birinci atak başladı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla sürdü. 20 Nisan günü Papa’nın gönderdiği üç Ceneviz gemisi ve Sicilya’dan gelen bir Rum yük gemisi kentin açıklarında belirdi. Marmara Denizi’nde yapılan savaşın sonunda akşam saatlerinde dört gemi Haliç’e girmeyi başardı. Donanmasını bir halde Haliç’e indirmesi gerektiğini anlayan II. Mehmed, gemilerini karadan geçirmeye karar verdi.

Bugünkü Dolmabahçe’den Kasımpaşa’ya uzanan güzergaha kalaslar döşendi ve 70 kadar gemi silindirler üstünde 22 Nisan sabahında Haliç’e indirildi. Böylelikle Haliç’in denetimi Osmanlıların eline geçti.

Öte yandan kuşatmanın yedinci haftasında Osmanlılar hala kesin bir sonuç alamamıştı. Bu noktada Halil Paşa, son bir defa Sultan II. Mehmed’i teslim daveti yapmaya ikna etti lakin Bizans imparatoru teklifi tekrar reddetti. Bunun üzerine II. Mehmed 29 Mayıs’ta karadan ve denizden büyük bir atak yapacağını duyurdu.

Son taarruz hazırlıklarını Zağanos Paşa düzenledi. Osmanlı ordusu, 29 Mayıs’ın birinci saatlerinde taarruza başladı. Osmanlılar son taarruzu üç dalga halinde gerçekleştirdi. Birinci iki saat boyunca başıbozuklar surlara saldırdılar, akabinde Anadolu birlikleri onların yerini aldı. Son olarak öldürücü darbeyi vurmak üzere yeniçeriler devreye girdi. Nihayet sabah saatlerinde Osmanlı askerleri “Kerkoporta” isimli kapıdan içeri girmeyi başardı ve kapının üzerindeki burca Osmanlı sancağını diktiler. II. Mehmed, fethin birinci günü öğlenden sonra kente girdi. Ayasofya’ya giderek namaz kıldı ve “Bundan sonra tahtım İstanbul’dur” dedi.

İSTANBUL’UN FETHİ NEREDE KUTLANACAK?

AK Parti Küme Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “29 Mayıs’ı Atatürk Havalimanı’nda kutlayacağız” dedi.