Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'nın NATO yolculuğuna ilk veto

Türkiye'nin, iki ülkenin üyelik müzakerelerinin başlamasını engellediği belirtildi. Dünya medyası haberi son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

Ekleme: 18.05.2022 19:11:10 / Güncelleme: 18.05.2022 19:11:10 / Dünya
Destek için 

Almanya ARD kanalı, gelişmeyi, "Türkiye, NATO üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi" başlığıyla duyurdu.

Türkiye engelledi

Haberde, "Türkiye görünüşe göre ciddi ve birçok medya kuruluşuna göre, Finlandiya ve İsveç'in katılmasına izin vermeyi amaçlayan NATO üyelik müzakerelerinin başlamasını engelliyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için başvurularını sunmalarından sadece birkaç saat sonra, gerekli katılım sürecinin başlatılmasına karar verilecekti. Türkiye bu planı bozdu ve kararı engelledi." denildi.

"Türkiye kararı engelledi"

Deutsche Welle de "Türkiye, Finlandiya ve İsveç için NATO üyelik müzakerelerini önledi" başlıklı haberinde, konuyla ilgili diplomatik kaynaklara işaret etti. Gelişmeye dair, "NATO büyükelçileri, bu sabah Finlandiya ve İsveç'in üyelik hedeflerini görüştü. Müzakerelerin açılmasını onaylayabilirlerdi, ancak Türkiye kararı engelledi." ifadelerine yer verildi.

Oy birliği zorunluluğu hatırlatması

Söz konusu iki ülkenin, resmi başvurularını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e sunduğu, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki hükümetin, karşı duruşunu ortaya koyduğu anımsatıldı. Haberde ayrıca, NATO'ya yeni üyelik kararlarının üye devletlerin oy birliğiyle alındığına dikkat çekildi.

Türkiye’ye bir destek de Hırvatistan’dan

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek bu durumun, İsveç'in üyeliğini zora soktuğunu ifade etti. İsveç'in bu talepleri karşılayıp karşılayamayacağından emin olmadığını dile getiren Milanovic, "İsveç, Türkiye'nin isteklerini yerine getirirse artık eski İsveç olmayacak. NATO'ya girerse de eskisi gibi bir ülke olmayacak" dedi.