Bingöl Merkez Hükümet konağı bahçesinde 2022 Avrupa Mesleki Beceriler Haftası kapsamında Bingöl Mesleki Eğitim Fuarı açılış töreni düzenlendi.
Fuara Bingöl İl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, İl Mili Eğitim Müdür yardımcısı Abdulhalık Çakan ve birçok kurum amiri katıldı.
Meslek liselerinin birbirinden farklı, ilgi çekici ve zengin içerikli hünerlerinin sergilendiği stantlara yoğun ilgi gösterildi. 129 öğrencinin katılım gösterip onlarca okulun stant kurduğu fuarda okullar çalışmalarını aktarıp öğrenciler hünerlerini sergiledi. Fuarın açılışı Vali yardımcısı Fatih Kaya ve beraberindeki protokolün kurdele kesimi ile gerçekleşti.
Fuarın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Kaya, "Burada çocuklarımızın çok faydalanacağı, velilerimizin faydalanacağı, gelecekleri için kendilerine yön çizecekleri bir fuar olması dileğiyle hayırlı uğurlu olsun, Allah hiç kimseyi utandırmasın." ifadelerini kullandı.
"Pandemide öne çıkan meslek liselerinin önemini bir kez daha görmüş olduk"
Fuarda konuşan Bingöl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulhaluk Çakan, "2020 Mesleki eğitim becerileri fuarı ilk olmakla beraber pandemide öne çıkan meslek liselerinin önemini bir kez daha bizlere hatırlatıyor. Geçmiş dönemde yaşadığımız pandemide meslek liselerimiz ve mesleki eğitim merkezlerimizin ülkemiz için ürettiği maske, dezenfektan, solunum cihazı ve pandemide ihtiyaç duyulan sağlık malzemeleri için meslek liselerimiz ülkemiz için ciddi anlamda gelir getirisi olarak katkı sunmuşlardır. Bizlerde bugün burada tüm meslek liselerimizle beraber meslek liselerimizin tanıtımını ve gelecek planlaması yapan sevgili çocuklarımızın kariyer anlamında bir mesleki eğitim almaları için liselerimizi tanıtıyoruz." dedi.
"Solid Work programıyla çizimlerimizi işe dönüştürüyoruz"
Bingöl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Metal teknolojileri alan şefi Erdal Küçükhazar, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Bingöl mesleki teknik metal teknolojisi alanındayız. Alanımızda şuan 129 öğrencimiz kayıtlı. Döner sermaye kapsamında yaptığımız işler ve soğuk şekillendirme, elektrik ark kaynağı, oksi gaz kaynağı uygulamalarında yaptığımız işleri sergilemekteyiz. Lazer kesimle yaptığımız kesimlerimiz var. Yine öğrencilerimizin kendi kullandıkları el takımlarından çekiçlerimiz, şamdanlarımız, çiçekliklerimiz var, kullandığımız Solid Works programımız var, bu programda çizdiğimiz resimleri işlere dönüştürüyoruz. Yine belediyeye, üniversiteye ve diğer kurumlara yaptığımız çöp kovaları ve banklarımız var. Pandeminin başında tüm resmi kurumlara ve okullarımıza yaklaşık 200 adet dezenfektan yaptık." dedi.
"Çalışmalarımızda temel yaşam desteği sunuyoruz"
Bingöl 60. yıl Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Nuray SümbülDursun, "Okulumuzun tanıtımı için buradayız. İlk yardım eğitimlerini yapıyoruz. Çocuklarda, yetişkinlerde ve bebeklerde temel yaşam desteğini Heimlich manevrasının uygulamasını öğretiyoruz. Bugün de Bingöl’lü kardeşlerimize de bunları anlatacağız." şeklinde konuştu.
"Elektrik elektronik ve yenilenebilir enerji üzerine çalışmalarda bulunuyoruz"
Okulda yapılan faaliyetler hakkın konuşan Özel Bingöl Bilim Teknik Koleji Müdürü Mehmet Nesih Taş "Okulumuz bünyesinde 12 tane atölye bulunmakladır. Atölyelerimizin tamamı son donanım teknolojik cihazlarla donatılmıştır. Öğrencilerimiz burada hem teorik ve hem de uygulamalı eğitimler görmüş olup aynı zamanda üretim yapmaktalar. İki bölümümüz mevcuttur, birinci bölümümüz elektrik elektronik bölümü, ikinci, bölümümüz ise yenilenebilir enerji bölümü. Öğrencilerimiz bu bölümlerde teorik ve uygulamalı dersler görüp bizzat kendileri üretimler yapıp projeler oluşturmaktadırlar. Biz Bingöl’ün tüm bileşenleriyle beraber ortak projeler üretiyoruz. Ortak üretim atölyeleri üretiyoruz. Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi vb. kurumlarımız buna dâhildir. Yine bizler batıdaki fabrikalarla elektrik elektronik üzerine, yenilenebilir enerji üzerine ortak girişimlerde bulunup atölyelerimizde seri üretime başlayacağız. Bu seri üretimlerde öğrencilerimiz işi tamamen öğrenirken aynı zamanda çalıştıkları süre zarfında döner sermayede pay alıp kendilerine katkı sağlamış olacaklar. Okulumuzda 5 mühendis 37 tane de öğretmen bulunmaktadır. Mühendislerimiz atölyelerde öğrencilerimize uygulamalı olarak dersler vermektedir." İfadelerini kullandı.
"Öğrencilerimizin faaliyetlerini sergiledikleri dört çadırımız var"
Şehit Zafer Kurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Cahit Ataş, "Okulumuz şu an tesisat ve iklimlendirme alanı, motor ve inşaat alanı olmak üzere üç alanda eğitim vermektedir. Gelecek yıl kimya bölümünü de bu alana katarak dört alanla eğitim öğretime devam edeceğiz. Okulumuzun dört çadırı var ve her çadırda ayrı bölümler var ve bu çadırlarda öğrencilerimizin yaptığı faaliyetleri sergileyeceğiz." dedi.
Şehit Zafer Kurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin başarılı öğrencilerinden olan Emirhan Keskin yaptıkları güneş enerjisi paneli hakkında bilgi verdi. Keskin "Bu paneli çeşitli alanlarda kullanabilirsiniz. Bu panel güneşten aldığı enerjiyi elektrik veya ısı enerjisine çevirebilir. Örneğin bunu tarımda kullanabiliriz. Bağ bahçe ile uğraşan biri bu paneli kullanarak su ve elektrik enerjisi ihtiyacını giderebilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)