ABD Somali'ye yeniden asker konuşlandıracak

​Trump'ın, askerleri geri çektiği Somali'de, ABD Başkanı Joe Biden, "Eş-Şebab'la mücadele" bahanesiyle yeniden yüzlerce asker konuşlandırılması için karar imzaladı.

Ekleme: 17.05.2022 08:35:09 / Güncelleme: 17.05.2022 08:36:05 / Dünya
Destek için 

New York Times gazetesinin haberine göre Biden, orduya bir kez daha yüzlerce özel harekat kuvvetini Somali'de görevlendirme yetkisi veren bir emri imzaladı. Eski Başkan Donald  Trump, görevdeyken Somali'den bulunan 700 kara askerinin tamamını geri çekmişti.

Gazeteye konuşan askeri yetkililer, Biden'ın, El Kaide ile bağlantılı El Şebab'ın bir düzine şüpheli liderini hedef almak için Pentagon'un daimi yetki talebini onayladığını söyledi. 

Yetkililer, Biden'ın Mayıs ayı başlarında Savunma Bakanı Lloyd J. Austin'in önerisini imzaladığını söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "El Şebab'a karşı daha etkili bir mücadele" sağlayacağını söyleyerek hareketi kabul etti.

Watson, ordunun konuşlandıracağı asker sayısını belirtmezken bu rakamın 450 civarında olacağı belirtildi.

Üst düzey bir yetkili, "Biden yönetiminin Somali'deki stratejisinin, El Şebab'ın karmaşık operasyonlar planlama ve yürütme yeteneğini bastırarak tehdidi azaltmaya çalışmak olduğunu" savundu. 

Pentagon basın sekreteri John Kirby,  gazetenin haberini doğrulayarak, "Güçlerimiz şu anda doğrudan muharebe operasyonlarında yer almıyor ve almayacak. Buradaki amaç, yerel güçler tarafından Eş-Şebab'a karşı daha etkili bir mücadele sağlamaktır." dedi. (İLKHA)