AB dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya geldi

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rusya'ya karşı petrol ihracat yasağını da içeren yaptırım paketini görüşmek için Brüksel'de bir araya geldi.

Ekleme: 16.05.2022 18:09:47 / Güncelleme: 16.05.2022 18:09:47 / Güncel
Destek için 

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 30-31 Mayıs'ta düzenleyeceği olağanüstü zirve öncesinde toplanan bakanların görüşeceği ilk konu, Batı Balkanlar olacak. 

Toplantıda ayrıca, Ukrayna'daki savaş ve ilgili gelişmeleri ele alacak bakanlar, Ukraynalı mevkidaşları Dmitro Kuleba ile de bir araya gelecek. 

Dışişleri bakanlarının, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 4 Mayıs'ta açıklamasına rağmen hala üzerinde uzlaşma sağlanamayan, Rusya'dan enerji ithalatının yasaklanmasını da içeren paketi görüşmesi bekleniyor.

Söz konusu pakette Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması, Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya'nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yılsonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

Bakanlar, ayrıca AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Şili ve Panama ziyaretleri ile Filistin'e mali destek de dâhil olmak üzere AB'nin gündemindeki diğer konuları görüşecek. (İLKHA)