NATO'dan pazarlık iması

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan 'olumlu düşüncede değiliz' demişti. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliğine ilişkin, Türkiye'nin endişelerini bildirdiğini, bir uzlaşı için şartların bulunacağına inandığını söyledi. 

Ekleme: 15.05.2022 13:13:00 / Güncelleme: 15.05.2022 13:15:40 / Güncel
Destek için 

Rus istilasından korkan Finlandiya ve İsveç NATO üyesi olmak için girişimlerde bulundu. Ne var ki NATO üyesi ülkelerden birinin veto etmesi durumunda bu üyelik gerçekleşmeyecek.

NATO üyesi Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine sıcak bakmaması üzerine girişimler hemen başladı

Kovid-19'a yakalanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Mircea Geoana, toplantı girişinde gazetecilerin  "Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği hakkında Türkiye ile dün gece yapılan görüşmeler nasıldı?" sorusuna  "açık ve yapıcı bir görüşme yapıldı" şeklinde cevap verdi.

Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmaya karar verirse bu iki ülkeyi memnuniyetle karşılamak ve bir uzlaşı sağlamak için gerekli şartları bulacağımıza inanıyorum." dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN YPG/PKK ÇIKIŞI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde, NATO'da müttefik olacak bir ülkenin YPG/PKK'ya destek vermemesi gerektiğini belirterek, "Bu iki ülke (İsveç ve Finlandiya) PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür." demişti.

Çavuşoğlu, dün gece İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile iki ülkenin NATO'ya üyelik müracaatına ilişkin üçlü toplantı yapmıştı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarına İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil." ifadelerini kullanmıştı.

UZLAŞI SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üyeliklerine olumlu bakmıyoruz ifadesine rağmen NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana'nın "uzlaşı sağlamak için gerekli şartları bulacağımıza inanıyorum" ifadesi kıran kırana bir pazarlık yapılacağı şeklinde yorumlandı.

Türkiye'nin NATO üyeliğini veto etmemesi için her iki ülkede PKK yanlısı derneklerin kapatılacağı ve PKK üye ve liderlerine yönelik yaptırımların başlatılacağı öngörülüyor