Dünyanın en yaşlı karaciğer nakli hastası şifayı Malatya'da buldu

Ürdünlü Kulak Burun Boğaz Cerrahı Prof. Dr. Abdel Hamit Methkal, Malatya'da Karaciğer nakli oldu. Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran dünyanın en yaşlı hastasına karaciğer nakli yapmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Ekleme: 13.05.2022 18:05:12 / Güncelleme: 13.05.2022 18:05:12 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ürdün'de 22 yıl devlet hastanelerinde çalışan ve son olarak özel bir klinik açarak burun estetiği yapan Ürdünlü 77 yaşındaki Kulak Burun Boğaz Cerrahı Prof. Dr. Abdel Hamit Methkal, rahatsızlanarak kendisine siroz teşhisi konuldu.

Daha sonra tavsiye üzerine İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine gelen Prof. Dr. Methkal, Karaciğer Nakli Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran ve ekibi tarafından donör olan kızından parça alındı ve Karaciğer nakli yapılarak şifa buldu.

Kendisine yeni bir hayat bahşeden Allah'a hamd ve ameliyatını gerçekleştiren meslektaşlarına teşekkür eden Prof. Dr. Methkal, yaşadığı süreç nedeniyle doktorların hastalarıyla daha çok ilgilenmeleri gerektiğini daha iyi anladığını söyledi.

Başhekim Doç. Dr. Adil Başkıran'da Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsünün artık dünyanın Karaciğer Nakli Merkezi olduğunu belirterek meslektaşları olan dünyanın en yaşlı hastasına karaciğer nakli yapmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

"Bana tekrar ikinci bir hayat bağışlayan Allah'a hamd ameliyatımı gerçekleştiren karaciğer nakli hocalarıma teşekkür ediyorum"

Abdel Hamit Methkal

Tercüman eşliğinde yaşadığı süreci anlatan Methkal, Malatya'ya gelmeden 9 ay önce ilk olarak karnında su toplaması ve ayaklarında şişkinliğin meydana geldiğini belirterek "Coronavirus olmasından şüphelendim. Doktora gittim beni karaciğer bölümüne tahlil yapmak için gönderdiler. Yapılan tetkiklerde bana Siroz teşhisi konuldu. Teşhis konulduktan sonra oradaki doktorlara danıştım. Yaşım ileri yaş olduğu için ameliyat riskli dediler. Aynı hastanede çalışan aile hekimi var onunla görüştük. Kendisi Turgut Özal Tıp Merkezini tavsiye etti. Karaciğer naklinin burada iyi yapıldığı tavsiyesinde bulundu. Sonra İstanbul'a geldim orada da tanıdık doktorlar vardı. Onlarda Turgut Özal Tıp Merkezini buradaki nakil ameliyatının iyi olduğunu tavsiye etti. Son olarak buraya gelerek doktorlarla görüştüm. Ne kadar riskli olursa olsun buraya güvendiğim için ameliyat olacağıma karar verdim ve çok şükür nakil oldum. Bana ikinci bir hayat bağışladığı için Allah'a hamd ediyorum. Gerçekten bu süreçte herkes benimle çok iyi ilgilendi. Sağlık durumum çok iyi. Başta Prof. Dr. Sezai Yılmaz olmak üzere ameliyatımı gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum. Bu süreçte doktorların hastaları ile daha çok ilgilenmeleri gerektiğini daha iyi anladım." dedi.

"Dünyanın en yaşlı hastası olarak belki de tarihe geçti"

Adil Başkıran (sağda)

Başkıran, "Doç. Dr. Adil Başkıran Abdel Hamit Bey, hastamız buraya gelmeden önce İstanbul'da transplantasyon için aradılar ve hastanın 77 yaşında olduğunu laboratuvar ve radyolojik bulgularını gönderdiler. İlk başta 77 yaşında olduğu için hastayı reddettim. Burası Dünya Karaciğer Nakil Merkezi olduğu için burada karaciğer nakli için eğitime gelen Ürdün'den Ali Aloun ismindeki doktor arkadaşımız beni arayarak hastamızın fiziksel olarak uygun olduğunu ve tekrar değerlendirilmesini rica etti. Ürdün'den gelen cerrah arkadaşımızın tavsiyeleriyle hastamızı buraya davet ettik. 8 ay önce burada değerlendirilmesi yapıldı ve transplantasyon için uygun bulundu. Verilere baktığımız zaman dünyanın en yaşlı hastası olarak belki de tarihe geçti. Bizim bir gurur kaynağımız, kendisinin sağlıklı olması bizi mutlu ediyor." dedi.

"Dünya karaciğer Nakil Merkezimizde kendi ülkelerinin en iyi cerrahları burada eğitim almakta"

Kendisi de hekim olmasından dolayı ameliyat sonrası sürecin biraz daha rahat geçtiğini kaydeden Başkıran, "Şu an da kontrole geldi. Hem transplantasyon öncesi hem transplantasyon sonrası şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. Dünya karaciğer nakil merkezimizde şu anda yabancı ülkelerden kendi ülkelerinin en iyi cerrahları burada eğitim almakta. Dünyanın en yaşlı karaciğer nakli olan hastası İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi dünya Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde Malatya'da ameliyatını gerçekleştirdik bununla gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar