Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Atlı, panele katılım sağlayan hocaların, geleceğimiz olan gençlere önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
Doktor Fuat Bozyel’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, İstanbul Topkapı Üniversitesinden Amiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, İstanbul Aydın Üniversitesinden Prof. Dr. Kutay Karaca ve Bitlis Eren Üniversitesinden Doç. Dr. Yusuf Çınar, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin birer sunum yaptılar.
Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye’nin tutumu
İlk sunumu yapan Amiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, 2014-2016 yıllarında Avrupa ve Batı’nın ciddi anlamda Rusya’ya yaptırım uygulamadığını, bu süreçte ABD-Rusya ilişkilerinin sıfıra yakın bir noktadayken, 2017 sonrası Rusya-ABD ilişkilerinin eskiye nazaran daha iyi bir noktaya geldiğini hatırlattı.
Şu an ABD ve Rusya’nın iki kutuplu bir yapıya doğru gittiğini belirten Yaycı, bundan da Çin’in etkileneceğini, araya girecek Rus bloğuyla birlikte Çin’in, Batı’ya erişiminin kısıtlanacağını vurguladı.
Yaycı; Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna krizinde Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19’ncu maddesini uygulamaya koymakla doğru bir hamle yaptığının altını çizdi.
“ABD, Zelensky’ye tek başına hareket etme şansını tanımıyor”
Savaşın en kazançlı ülkesinin ABD olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesinden Prof. Dr. Kutay Karaca, Türkiye’nin ise bu savaşta kazançlı çıkamayacağını söyledi.
Karaca, “Tahıl ithalatının yüzde 25’ini bu ülkeye yükleyerek yapıyorsun. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış senin bütçene 4,4 milyar dolar yük getiriyor. Bunun için Türkiye kazançlı çıkamaz. Bu savaş süreceği gözüküyor. İstanbul’da diploması adına önemli bir ışık yandı. Lavrov 10 gün sonra, ‘Ukrayna’nın getirdiği metin, İstanbul’da üzerinde mutabık kaldığımız metin ile aynı değil.’ açıklaması yaptı. ABD, Zelensky’ye tek başına hareket etme şansını tanımıyor.” dedi.
Geçmişten bu yana Rus çatışma stratejisi
Liderlerin vücut dili ve açıklamalarıyla Rusya-Ukrayna savaşını değerlendiren Bitlis Eren Üniversitesinden Doç. Dr. Yusuf Çınar, şunları kaydetti:
“Rus çatışma stratejisi geçmişten bu yana haklı ile haksızdan ziyade, güçlü ile güçsüz arasında geçen bir süreçtir. Ruslarda bir çatışmanın sonlandırılıp sonlandırılmaması, kavga ederken yenenin haklı olmasıdır. Vicdani konular arkadan gelir. İkinci bir konu hiyerarşik gelenektir. Bu da çok önemlidir. Ruslarda lider çok önemlidir. Üçüncüsü her şeyi kontrol altında tutma. Ruslar için Sovyetler mirası çok önemlidir. Kültürel bağlamda devam etmesi çok önem arz eder. Bunun sık sık dile getirirler. Bir diğer konu ise milli gurur. Rus gemisinin vurulması, bunun canlı yayında tüm dünyaya gösterilmesi, Sovyetler bağlamında, Sovyet mirasına hakaret olarak görülmüştür. Çatışma döneminde Ruslar, ikili ilişkilere çok önem verirler.”
Düzenlenen panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA)