Katar Emiri Tahran'da

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ile bir araya geldi.

Ekleme: 12.05.2022 17:15:13 / Güncelleme: 12.05.2022 17:26:01 / Güncel
Destek için 

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi bir ziyaret kapsamında Tahran'a gelen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'yi Sa'dabad Sarayı’nda resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Reisi ve Katar Emiri Al Sani, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzendi.

İkili görüşmede Al Sani ile diplomatik, ekonomik ve ticari, kültürel, turizm ve enerji alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesini ele aldıklarını belirten Reisi, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin altını çizdiklerini söyledi.

Şubat ayında Katar'a gerçekleştirdiği ziyarette sağlanan anlaşmaların Tahran’da yapılan görüşmede değerlendirildiğini kaydeden Reisi, Katar Emiri'nin ziyareti, iki ülke ve millet arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısında bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Reisi, görüşmede bölgesel konuların da ele alındığını belirterek,"Her türlü yabancı müdahale bölgenin istikrarına zarar verir. Bölgedeki yöneticilerin mevcut sorunları çözebileceğine inanıyorum." dedi.

Görüşmede Yemen başta olmak üzere bölgedeki diğer sorunları da ele aldıklarını söyleyen Reisi, Yemen kuşatmasının bir an önce kaldırılması ve Yemen halkının kendi ülkesi adına karar vermesi gerektiğini vurguladığını söyledi.

Afganistan ve Filistin meselesine değinen Reisi, "Afganistan'da kalıcı güvenliğin sağlanması için tüm siyasi ve etnik grupların katılımıyla kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını önemle vurguladık. Filistin ve Kudüs'ün kurtuluşunun önemine vurgu yaptık. Gazze kuşatması ortadan kalkmalı ve siyonist rejimin işlediği korkunç suçlar sona ermelidir."

Katar Emiri Al Sani de İran'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek iki ülke arasında güçlü ilişkilerin olduğunu, bunu daha da ileriye taşımak istediklerini vurguladı.

Al Sani, Viyana görüşmelerine önem verdiklerini ifade ederek müzakerelerin, sorunun çözümü için gerekli olduğunu kaydetti. (İLKHA)