Hububatta yüksek verim bekleniyor

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, bu yıl yağışlara bağlı olarak buğday, mercimek ve arpada yüksek verim beklediklerini söyledi.

Ekleme: 12.05.2022 13:30:09 / Güncelleme: 12.05.2022 13:31:38 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, beraberindeki İl Müdür Yardımcısı Reşat Çiftçi, Şube Müdürleri Abdulbaki Aşar, Kutbettin Tekin ve Yüksek Ziraat Mühendisi Ramazan Aslan ile birlikte hububat ekili alanlarda incelemelerde bulundu.

Tarım alanlarındaki incelemelerinin ardından İLKHA’ya açıklamalarda bulunan İl Müdürü Mehmet Aydın, bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın

Bu sene çiftçilerin yüzünün güleceğini belirten Aydın, bu sene hububatta çok iyi bir verim artışının yaşanacağını ifade etti.

“Bu sene, geçen senenin zararını telafi edecek”

Yağışlarla birlikte hububatın güzel geliştiğini belirten Aydın, “2021 yılında maalesef Türkiye’de, Batman’ın da içinde olduğu 65 vilayetimizde kurak bir sezon geçirdik. Çiftçilerimiz açısından üzücüydü. Fakat elhamdülillah bu sene, inşallah geçen senenin de zararını telafi edecek boyutta güzel yağışlar aldık. Özellikle üreticilerimizin istediği zamanda güzel yağmurlarımız yağdı.” ifadelerini kullandı.

“Güzel verim artışları olacak”

Hububatta iyi verim artışının olacağını dile getiren Aydın, “Hem mercimek hem de arpa ve buğday alanlarımızda geçen seneye göre inşallah güzel verim artışları olacaktır. Geçen sene buğdayda 200-250 kilogram bandında seyreden bir verim varken bu sene 350-400 kilodan aşağı olmayacak inşallah. Yer yer 650-700 kiloyu da yakalayacağız. Fakat ortalama 400 kilo diyebiliriz.” dedi.

“Bu sene 90 bin ton buğday bekliyoruz”

Açıklamasına devam eden Aydın, “Genel anlamda rekoltede de geçen sene 66 bin ton buğday üretilmişken bu sene 90 bin ton buğday bekliyoruz. Yine arpada da aynı durum var. Arpada da geçen seneye oranla en az yüzde 50 bir artış bekliyoruz. Geçen sene arpa verim miktarımız 11 bin tonken bu sene 22 bin ton bir arpa bekliyoruz.” diye konuştu.

“Çiftçilerimizin yüzü gülecek”

Bu yıl bereketli bir sezon beklediklerine dikkat çeken Aydın, son olarak şunları söyledi:

“Tabi burası sıcak bir memleket olduğu için mercimek ekilişi de önemli bir noktada seyrediyor. Ülkemizin yemeklik baklagil ihtiyacını karşılama bakımından Batman önemli bir şehir. Mercimekte de yüzde 100’e yakın bir verim artışı bekliyoruz. Çünkü geçen sene hemen hemen hiç yağmur yağmazken bu sene 150 milimetrenin üzerinde bir yağış yağdı. Mercimek üretim alanımızda güzel miktarda artıyor. Geçen sene 108 binken bu sene 111 bin dönüm civarında mercimek ekilişi var. İnşallah bu sene çiftçilerimizin yüzü gülecek. Bereketli bir sezon bekliyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler