Çinli Tesla çalışanlarından protesto!

Çin'den Tesla işçilerinin fabrikada uyumaya ve aşırı fazla mesai yapmaya zorlandıkları için protesto ettikleri haberleri gelmeye başladı.

Ekleme: 12.05.2022 13:06:37 / Güncelleme: 12.05.2022 13:32:44 / Dünya
Destek için 

Çin'den Tesla işçilerinin fabrikada uyumaya ve aşırı fazla mesai yapmaya zorlandıkları için protesto ettikleri haberleri gelmeye başladı. Konuya ilişkin Tesla şirketinin sahibi Elon Musk şöyle konuştu: "Çinliler gece yarısını geçtim, sabahın üçüne dek çalışıyorlar. Amerika'da insanlar işe gitmekten bile kaçınırken, Çinliler fabrikadan dahi çıkmıyor."

44 milyar dolara Twitter'ı satın alması sonrası dünyanın gündeminin dizginlerini eline geçiren Tesla ile Space X'in kurucusu ve CEO'su, Financial Times'a (FT) röportaj verdi.

Musk, Tesla'nın bütünüyle yabancı yatırımcıya ait tek otomobil üretim tesisi olma imtiyazına sahip olduğu Çin'in 'işgücü sayesinde çok güçlü fabrikalar çıkarma' potansiyeline dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Çin'de üretime güçlü şekilde inanan çok sayıda süper yetenekli, çalışkan insan var. Gece yarısını geçtim, sabahın üçüne dek çalışıyorlar. Amerika'da insanlar işe gitmekten bile kaçınmaya çalışırken, onlar fabrika türevlerinden dışarı dahi çıkmıyor."

Çinli işçiler fabrikada yatıp kalkmaya zorlanıyor!

Çinli yetkililerin Omicron salgını nedeniyle Şanghay'da çok sıkı kapanma uygulamaları yüzünden üç hafta işin durduğu Tesla fabrikası, geçen ay tekrar üretime geçti. Ancak yeniden kapanma gelmesi ihtimaline karşı işçilere fabrikada yatıp kalkmalarının dayatıldığı, Bloomberg'e yansıdı.

Fabrikada dağıtılan bildirime göre içerde yatmaları için her birine uyku tulumu ve şişme yatak verilen işçilerden haftada bir gün izinli şekilde 12 saatlik vardiyalarda çalışması bekleniyordu. Ancak Çinli teknoloji işçilerinin haftada 6 gün sabah 9'dan akşam 9'a kadar toplamda 72 saat çalışma öngören 996 programını protesto etmesinin ardından, vardiyaların değişmiş olabileceği belirtildi.