Arnavutluk’ta yeni cumhurbaşkanını seçim süreci başladı

Geçen yıl, tarafsızlık ilkesine aykırı davrandığı gerekçesiyle görevinden azledilen mevcut Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın yerine geçecek cumhurbaşanı için ilk tur oylama 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Ekleme: 11.05.2022 17:20:12 / Güncelleme: 11.05.2022 17:25:54 / Dünya
Destek için 

Arnavutluk’ta iktidar karşıtı söylemleri ile sıkça gündeme gelen Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın görev süresi 24 Temmuz’da doluyor.

Cumhurbaşkanının meclis tarafından seçildiği ülkede, yeni cumhurbaşkanı 5 tur oylama sonucunda belirlenecek. İlk tur oylama 16 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

140 sandalyeli mecliste ilk 3 turda milletvekillerinin 3'te 2'sinin oyu, 4'üncü ve 5'inci turlarda ise salt çoğunluk aranıyor. Anayasaya göre her tur oylama birer hafta arayla gerçekleştiriliyor.

2017 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten İlir Meta, geçen yıl nisan ayında gerçekleşen parlamento seçimlerinin ardından meclis tarafından görevinden azledilmişti. Azil kararı, Arnavutluk Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Aynı zamanda eşi olan muhalefet liderini aleni bir şekilde destekleyen Meta, iktidar partisine karşı halkı ayaklanmaya çağırmıştı. (İLKHA)