Prof. Dr. Kurtulmuş: Göçlerin arkasındaki temel meselelerden birisi işgallerdir

“Yunus Emre Yolunda Genç Gönüllüler Buluşması” temalı programda yapılan açılış konuşmalarının ardından AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş “Gönül Coğrafyamızda Yunus Emre” konulu bir konuşma yaptı.

Ekleme: 11.05.2022 17:05:16 / Güncelleme: 11.05.2022 17:07:19 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ankara Kızılcahamam’da iki gün sürecek olan “Genç Gönüllüler Buluşması” temalı program devam ediyor.

Yapılan konuşmaların ardından AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş “Gönül Coğrafyamızda Yunus Emre” konulu açılış konferansında konuştu.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, göçlerin arkasındaki temel meselelerden birisinin işgaller olduğunu bildirdi.

 

“Bugün sayıları milyonlarla ifade edilecek imam hatip camiası, hem sayısal olarak Türkiye'nin yükünü omuzlamaya muktedir hem de kalite ve nitelik olarak Türkiye'nin ve dünyanın sorunlarını bilerek bunları taşımaya hazır bir gençliktir.” diyen Kurtulmuş, Yunus Emre'nin, “irfan medeniyeti” denilen Anadolu erenlerinin diline bugün, her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

“İnsanlığın küresel sistemi bugün adaletle tartan bir terazi değildir”

Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında hayatını kaybedenlere, yıkılan binalara, tahrip olan şehirlere dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Burada sebep, dünyada barışı sağlayamayan, küresel adaletsizlik üzerine oturan bir sistemin varlığıdır. Hiçbir sorunu çözemeyen, hiçbir sorunu çözmek için iradesi olmayan, sadece güçlülerin borusunun öttüğü bir dünyayı kurarsanız sonu savaş olur, sonu işgal olur, sonu iç çatışmalar olur, sonu insani kayıplar olur. Niçin dünya böylesine önemli savaşları engelleyemiyor? Niçin Filistin meselesi, Filistin'in işgal edilmesi insanlık tarafından önlenemiyor? Çünkü insanlığın küresel sistemi bugün adaletle tartan bir terazi değildir. İşte onun için irfan medeniyetinden dünyaya bakanlar öncelikle dünyanın sorunlarını sadece bir sonuç olarak değil, birtakım sebepler kümesinin oluşturduğu sonuçlar olarak görür.”

Dünyanın bir diğer sorunun da “terör” olduğunu değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin yıllardır terörle mücadele ettiğini belirtti.

“Terör örgütlerini, sadece terör örgütlerinden ibaret olarak görürsek asla terörün bitmesi mümkün değildir.” diyen Kurtulmuş, terör örgütlerinin arkasındaki lojistik, istihbari bütün desteklerin sona erdirilmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin, kendisini terörden kurtarmak, bölgesini terörden temizlemek için büyük bir mücadele verdiğine işaret eden Kurtulmuş, “Esas meselenin terörün arkasındaki sebepler olduğunu biliyoruz ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması için mücadele ve gayret ediyoruz. Dünya beşten büyüktür diye haykırmamızın temel sebeplerinden birisi de başta terör olmak üzere bu tür insanlık suçu gelişmelerin ortadan kaldırılmasını temin etmektir.” şeklinde konuştu.

“Göçlerin arkasındaki temel meselelerden birisi budur; işgallerdir”

Göçmen krizinin de dünyanın gündemleri arasında yer aldığını ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye'de göçmen krizini konuşuyorsunuz. Biz Avrupa'nın faşist, aşırı ırkçı, radikal bazı ırkçı çevreleri gibi bunu bir insanlık suçu dille asla konuşamayız, gündemimize getiremeyiz. Göçmen meselesi sadece bir sonuçtan ibaret değil, o sonucu ortadan kaldırmaya odaklanılması gerekir. Herkes göçmen meselesinden konuşuyor, 'Türkiye'ye Afganlılar geldi, burayı dolduruyorlar.' deniyor. İyi de 50 senedir Afganistan'ı niye işgal ettiniz diye kalkıp batıya bir şey söylemiyorsunuz? Eğer Amerika'nın, ondan önce de Rusya'nın işgali olmasaydı bugün bir tane Afganlı, hayatını dünyanın başka bir yerinde geçirmek için mücadele etmeyecekti. İnsanlara sadece ölümü, sadece açlığı, sadece iç çatışmayı, sadece geri kalmışlığı dayatırsanız o insanlar hayatta kalmak için dünyanın neresinde olursa oraya gelmeye çalışır. Göçlerin arkasındaki temel meselelerden birisi budur; işgallerdir. Açık söylüyorum, Irak'ın ABD tarafından işgali olmasaydı birçok Iraklı kardeşimiz başka ülkelere gitmeyecekti. Yine aynı şekilde 'Suriye vekalet savaşları' adı altında emperyalist güçlerin maşası olan terör örgütleri vasıtasıyla orası bir kan pazarına çevrilmemiş olsaydı, milyonlarca Suriyelinin başına silahlar, bombalar atılmamış olsaydı Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerini terk edip buraya gelmiş olmayacaklardı. Dolayısıyla biz, irfan medeniyetinin perspektifiyle bütün bu sonuçlara bakmak ve sorunları ortadan kaldıracak insani bakış açısını ortaya koymak zorundayız. Bütün bu meselelerde, en son tartıştığımız göçmen meselesinde de biz insani olanı yapmak durumundayız.” ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmanın ardından Kurtulmuş’a ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan ile ÖNDER Gençlik Başkanı Resul Çiftci tarafından Yunus Emre posteri hediye edildi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar