Gebelik sürecinde risk teşkil eden en önemli unsurlardan biri: Sigara

Çocuk sahibi olmada sigara kullanımının erkek ve kadınlar üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirten uzmanlar, doğum süreci ve sonrasında da bu etkilerin devam ettiğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulunuyor.

Ekleme: 11.05.2022 13:25:09 / Güncelleme: 11.05.2022 13:25:54 / Sağlık / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Evlenen birçok çiftin çocuk sahibi olmak isterken veya gebelik sürecinde karşılaştığı sorunların ana kaynağında sigara olduğunun altının çizen Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, sigaranın verdiği zararın sadece erkek ve kadın üzerinde sınırlı kalmadığını, doğacak çocuğun sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Günümüzde sigara kullanımının gün geçtikçe arttığını ve zararlarına bakıldığında çocuk sahibi olma üzerinde ciddi olumsuz etkileri gözlemlediklerini ifade eden Çoksüer, "Çocuk sahibi olmada yüzde 40 oranda erkek sperm kaynaklı, yüzde 40 kadınların yumurta kalitesinin zayıflığı ve yüzde 20 de hem erkek hem de kadın kaynaklı kısırlık olabilir. Hem erkek hem de kadın kısırlığında sigara içmenin çok ciddi faktörü olabilmektedir." dedi.

"Gebe kadınlar, özellikle ilk 3 ayda kesinlikle sigara kullanmamalı"

Son zamanlarda kadınlarda özellikle erken menopoza girme vakalarının ciddi şekilde arttığını sözlerine ekleyen Çoksüer, "Bunun en büyük kaynağı da sigaradır. Erken menopoza giren kadınlarda sigara içenlerin bir buçuk kat daha erken menopoza girdiğini görüyoruz. Yani erken menopoz riskini de arttırdığından dolayı çocuk sahibi olma oranını ciddi anlamda azaltıyor. Sigaraya bilimsel olarak baktığımızda içinde toksit maddeler barındırıyor. Bu toksit maddeleri aldığınız zaman vücuttaki kanla karışarak hormon bozucu madde haline geldiğinden kadında hem yumurtlama problemi hem de döllenme sorunu hem de erken menopozla karşı karşıya geliniyor. Bu da çok ciddi bir tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Çoksüer, "Sigaranın hem adet döngülerini bozduğunu hem tüp bebek tutma ihtimalini azalttığını hem de erken doğum ve düşük riskini arttırdığını görebiliyoruz. Gebe kadınların özellikle ilk 3 ayda kesinlikle sigara kullanmamaları gerekir. İlk 3 ayda sigara içenlerin doğumu hem düşükle sonuçlanabilir hem de çocuğun engelli doğmasına neden olabilir. İlk 3 aydan sonra sigara kullanımı da erken doğuma neden olabilir. Onun için gebelerde sigara kullanımı kesinlikle yasaklıyoruz. Aynı zamanda çocuk sahibi olmak isteyenlerde de erken menopoz riskini taşımak istemiyorlarsa mutlaka sigarayı hayatlarından çıkarmaları gerekir." şeklinde konuştu.

"Sigarayı bırakanlarda ise gebe kalma olasılıklarının arttığını gözlemleyebiliyoruz"

Sigaranın erkekler üzerinde de olumsuz etkiler oluşturduğuna vurgu yapan Çoksüer, şunları söyledi:

"Sigaradaki toksit maddelerin kana geçerek erkeklerin hormon düzeylerinde farklılaşmaya ve sperm parametreleri üzerinde ciddi anlamda problemlere neden olabiliyor. Hem sperm sayısında ve hareketinde azalma hem de şekil yapısında bozulmalara neden olabiliyor. Onun için hem erkek hem de kadınlara sigarayı bırakmalarını öneriyoruz. Sigarayı bırakanlarda ise gebe kalma olasılıklarının arttığını gözlemleyebiliyoruz. Anne ve baba adayları çocuk sahibi olmak istiyorlarsa mutlaka sigaradan arınmalarını istiyoruz. Çünkü sigara hem erkeğin sperm hem de kadının yumurta genetik yapısını bozuyor." (İLKHA) 





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar