Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay Konferans Salonu'nda İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 154. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuştu.

Ekleme: 10.05.2022 12:58:28 / Güncelleme: 10.05.2022 13:23:07 / Güncel
Destek için 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Cumhuriyet tarihi maalesef darbeciler ve vesayet güçleri gibi pek çok kötü örnekle doludur. Bu ülkede hiçbir savcının, hakimin, yargı mensubunun hukuk dışında hiçbir süzgeçle değerlendirmesini, karşıma gelmesini istemem. Hukuk devleti ilkesi demokrasinin olmazsa olmaz şartıdır.

FETÖ ihanet çetesinin dehşet verici yapısına hepimiz şahit olduk. Ülkesine, milletine, adalete bağlı yargı mensupları Türkiye'nin FETÖ illetinden kurtulmasına öncülük ettiler. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesiyle de böyle tehditlerle karşılaşmayacağımızı ümit ediyorum.

Tamamen demokratik yaklaşımla yeni bir anayasa için TBMM bünyesinde defalarca teşebbüste bulunduk. Geçtiğimiz yıl yeni bir anayasa için harekete geçtik. Maalesef bu teşebbüslerimiz muhalefetin uzlaşmaz tavrıyla akamete uğradı. Milletimizi mevcut anayasadan kurtarma irademiz bakidir. İmkan bulduğumuzda ülkemizi sivil ve kapsayıcı bir anayasaya mutlaka kavuşturacağız.

Anayasanın ve kanunların değişmesi ne ülkemize mahsustur ne de olumsuz karşılanacak bir durumdur. İhtiyaç duyulan her konuda bu değişikliklerin yapılması normaldir.

"YENİ SİSTEMİ ÇOK YAKINDA FİİLEN BAŞLATIYORUZ"

Yeni kanunların çıkartılması ve mevcut kanunların değiştirilmesi Meclis'in asli görevlerindendir. Kanunların doğruluğu kadar kanun uygulayıcıların niceliği de hayati öneme sahiptir.

Hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getiriyoruz. Toplamda 3 yıl süreyle yardımcı sıfatıyla görev yapacak hakim ve savcılarımız böylece sisteme bütünüyle hakim olacaktır. Bir anlamda ahilik geleneğimizin temelini oluşturan usta-çırak sistemini yargıya da taşıyoruz.

Bu yeni sistemi çok yakında fiilen başlatıyoruz. Danıştayımızın Türkiye'nin demokratikleşmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.

 

Etiketler: