Kuraklık tehdidi kalmadı, çiftçinin yüzü gülüyor

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, bu sene yüzde 100’e varan bir rekolte artışı beklediklerini söyledi.

Ekleme: 10.05.2022 10:25:09 / Güncelleme: 10.05.2022 10:25:09 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son günlerde bölge illerinde olduğu gibi Batman’da da etkili olan yağmur, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Aralıklarla etkisini sürdüren yağmur toprağı, tarım arazilerini suya doyurdu.

Son birkaç yıldır kuraklığın etkili olduğu Batman’da; başta buğday, arpa ve mercimek ile mısır ekili tarım arazilerine büyük katkı sağlayan yağışlar, çiftçiyi mutlu etti.

Üretici için can suyu niteliği taşıyan yağışlar, bu yıl hububat ürünlerinde yüksek rekolte beklentisini artırdı.

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, İLKHA muhabirine, bu yılki yağışların kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığını, çiftçileri sevindirdiğini söyledi.

Bundan 20 gün öncesine kadar dahi tüm bölgede olduğu gibi Batman’da da bir kuraklık tehlikesinin olduğuna dikkat çeken Ay, son gelen yağmurların özlemle beklendiğini, ekinler için ciddi bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Halil Ay

Şu andan itibaren hiçbir kuraklık tehlikesinin kalmadığını vurgulayan Ay, toprağın yeterli yağışı aldığını ifade etti. Yağışların buğdayın, arpanın ve mercimeğin tanesinin çoğalmasına vesile olduğunu aktaran Ay, yağmurun üretici için çok değerli ve kıymetli olduğunu kaydetti.

“Yüzde 100’e varan bir rekolte artışı bekliyoruz”

Çiftçinin çok mutluğunu dile getiren Ay, “Çiftçi geçen sene yaşanan kuraklıktan dolayı ciddi zarar görmüştü. Hatta birçok çiftçimiz tarlasına biçer bile koyamamıştı. Ama Allah’ın izniyle bu sene o kuraklık tehlikesini atlattık. Geçen seneye oranla yüzde 100’e varan bir rekolte artışını bekliyoruz.” dedi.

“İnşallah hepimizin yüzü gülecek”

Bu sene çok kaliteli bir buğday ve verim beklediklerine işaret eden Ay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yine de hasat dönemine kadar tabiri caizse buğday ambara girmeyene kadar bir şey diyemiyoruz. Ama beklenti ve görünen şu an için durumun çok iyi olmasıdır. Hatta zarar gören buğday ve mercimeklerde kendini toparladı. Dolu yağışından kaynaklı ekinlerde yüzde 5’lik bir zarar görülse bile yağan yağmurlarla birlikte bu zarar artıya geçti. Şu an için verim ile ilgili bir problem görmüyoruz. Allah’ın izniyle hasat döneminde çok güzel bir verim bekliyoruz. Bu şekilde hem çiftçimizin hem vatandaşın hem de hepimizin yüzü gülecektir.”

Geçen sene buğdayın tonu 2 bin 600 lira, arpanın tonunun ise 2 bin 300 lira seviyelerinde alındığını aktaran Ay, şu anda ise buğdayın tonu 6 bin, arpanın ise 5 bin 700 lira seviyelerinde olduğunu kaydetti.

“Çiftçi hükümetten ciddi bir fiyat bekliyor”

Geçen seneki verim düşüklüğünden dolayı bir fiyat belirsizliği yaşadıklarını belirten Ay, şunları söyledi:

“Bu sene için resmi bir açılama yok ama resmi rakamın önümüzdeki haftalar içerisinde açıklanmasını bekliyoruz. Çiftçimizin devletten ciddi bir beklentisi var. Çünkü gübre, yakıt ve diğer girdilerin artışından dolayı çiftçi için ciddi bir maliyet oluştu. Bunun için çiftçimiz hükümetten tatmin edici bir fiyat bekliyor.”

“Çiftçi beklediği desteği alırsa memleket ciddi katkı görecek”

Konuşmasının devamında Ay, “Çiftçi hükümetten arpa için tonunu 5 bin seviyelerinde, buğdayı ise 5 bin 500 lira seviyelerinde bekliyor. Umarız ki hükümet buğday ve arpanın fiyatını dünya piyasalarına eş değer bir fiyat versin. Devlet dünya piyasasında tonu 6-7 bin liraya aldığı buğdayı kendi çiftçisinden alsın. Fiyat anlamında hükümet kendi çiftçisini desteklerse hem döviz hem fiyat hem de üretim anlamında memleketimiz çok ciddi katkılar görecektir.” İfadelerini kullandı.(İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar