Yıkım kararı alınan pazar esnafı mağduriyetlerini dile getirdi

Eskişehir’de hakkında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan tarihi Kurtuluş Kapalı Pazarı esnafı, kendilerine bir yer tahsis edilmemesinden ve yetersiz bilgi verilmesinden dolayı mağdur olduklarını belirtti.

Ekleme: 09.05.2022 15:30:12 / Güncelleme: 09.05.2022 15:37:11 / Güncel / Eskişehir Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Eskişehir'de bulunan tarihi Kurtuluş Pazarı'nda yapılan "Riskli Bina Tespit Analizi" neticesinde düzenlenen rapor ile binanın mevcut haliyle kullanımının uygun olmadığı tespit edildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından asılan ilanda pazar yerinin depreme dayanıksız olduğu belirtildi.

Alınan karar gereği, yıkıma 9 Mayıs’ta başlanacağının açıklanması üzerine pazarcı esnafı kendilerine yeterli bilgi verilmediğini ve tahsis edilen yerlerin de yetersiz olacağını savundu.

 

Esnaf, kentin en büyük kapalı pazarının tahliye süreci boyunca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Pazarcılar Odası'nın kendilerine net bir bilgi vermemesinden şikâyetçi olduklarını dile getirdi.

"Adamlar her şeyini bırakarak ağlayarak gitmek zorunda kaldı."

53 yıldır pazarcı esnafı olduğunu belirten İbrahim Bozkuş, "İnsanlar burayı terk etti. 400 esnaftan 150-200 esnaf kaldı. Burası yıkılarak üstüne iş merkezi altına da otopark yapılacak. Tekrar burayı pazarcılara, hak sahiplerine verirler mi? Bilindiği gibi sokak pazarlarında böyle yerlerde hava parası çok döner. Adamlar evini, barkını, tarlasını satarak buralardan zamanında pazar yerleri aldı. O adamlar her şeyini bırakarak ağlayarak gitmek zorunda kaldı. Bunun sebebi bu belediyecilik ve Yılmaz Büyükerşen'dir. Bundan dolayı kesinlikle belediye ‘burayı yapacağım’ diyorsa inandırıcı değildir. Bu esnaf çıkarsa buraya geri sokmazlar; inandırıcı değil, bu insanlar güvenilir değildir. Burası 448 esnaftı, 200 esnafın altında kaldı. 200 esnafın da 100 tanesi balıkçı ve tavukçudur, esnaf kalmadı." dedi.

"Buraya her gün sabah 8'de gelip akşam 7'de gidiyorduk, şimdi haftada 2 güne düştü"

Süreçle ilgili belirsizlik olduğunu dile getiren esnaftan Basri Kırcı, "Boşalt dediler, o kadar. Bugün kura çekilecek ve kuradan sonra artık yeni yerlerimize haftada 2 gün gideceğiz. Buraya her gün sabah 8'de gelip akşam 7'de gidiyorduk, şimdi haftada 2 güne düştü. Yeni pazar yerinde sabahları mal taşı, mal indir bindir, akşamları topla sorunu var şimdi. Eskiden yoktu. Sabah geliyorduk kepenk açıyorduk akşam da indirip gidiyorduk. İşlerde bayağı bir düşüş olacaktır." diye konuştu. 

"İki gün bizi ne kadar idare eder, sadece kendimiz 3 hane buradan geçimimizi sağlıyorduk"

Kurtuluş Kapalı Pazarı'nda yaklaşık 15-16 yıldır tezgahtarlık yaptığını belirten balıkçı esnafı Adnan Yılmaz, "14 ay sonra teslim edilecek diyorlar. Dükkân tutsak, dükkân kiraları 8-10 bin liradan aşağı değil. Balıkçıyız, bina sahipleri her yerde dükkân kiraya vermek istemiyorlar böyle bir sıkıntımız var. Çarşamba ve Cumartesi olmak üzere haftanın iki günü pazar yeri kurulacakmış ama biz balıkçı esnafıyız ne yapacağız mecburen sebze meyveye geçmek durumunda kalacağız. İki gün bizi ne kadar idare eder, biz babam oğlumla bu işi yapıyoruz. Sadece kendimiz 3 hane buradan geçimimizi sağlıyorduk. Belediyemizden tek ricamız bizi mağdur etmesinler, bir an önce burası yapılsın ve haklarımız tekrar bize iade edilsin.” şeklinde konuştu.  

"Bizim elimizde ‘siz buraya gireceksiniz’ diye hiçbir resmi tutanak yok, sadece rivayetlere göre hareket ediyorlar"

Pazar yeri kurulduğunda 400 civarı esnaf olduğunu, sayının bezdirme politikaları nedeniyle 200 esnafa düştüğünü iddia eden Kansu Yemencioğlu, "Buraya ne hizmet edildi ne bakım yapıldı ne de onarım yapıldı. Kalan 200 esnafın da tahliye kararları belli oldu. Haftanın iki günü sokağa vereceklerini söylüyorlar, yerler çizilmiş. Bizim elimizde ‘burası bir sene sonra veya iki sonra yapılacak, siz buraya gireceksiniz’ diye hiçbir resmi tutanak yok, sadece rivayetlere göre hareket ediyorlar. Büyükşehir Belediyesine gidiyoruz; burası kentsel dönüşüme girdi diyorlar. Kentsel dönüşüm başkanı; kentsel dönüşüm olmadı, biz buraya giremedik burası çok büyük bir projeydi diyor. Fen işlerine gidiyoruz onlarda hazine destekli yapılacağını söylüyor. Ortada nasıl bir proje var bilinmiyor. Sizin oda başkanınıza bildirdik, size bilgiyi o verecek diyorlar ama bize odamız tarafından verilen hiçbir bilgi yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler