36 milyon dolarlık para yok oldu...

Bir yazılım geliştiricinin kripto para transferi için yaptığı kopyala-yapıştır 36 milyon doları erişilemez hale getirdi.

Ekleme: 06.05.2022 22:05:28 / Güncelleme: 06.05.2022 22:10:02 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Blokzinciri üzerinde yapılan işlemleri geri almanın zor olduğu, hatta çoğu zaman merkezi olmayan yapıdan dolayı imkânsız olduğu biliniyor. Juno adlı kripto paranın geliştiricileri de yapılan yanlış bir işlem sonucu 36 milyon dolar kaybettiler.

Geçtiğimiz günlerde haksız kazanç sağladığı düşünülen bir Juno kripto para sahibinin dijital varlıklarına el konulmuş; bu meblağın Juno kripto para sahiplerinden oluşan bir topluluğun dijital cüzdanına aktarılması düşünülmüştü. Kripto paranın dijital cüzdana aktarılmasının ardından ne yönde kullanılacağı kullanıcıların tasarrufunda olacaktı. Fakat, 36 milyon değerindeki yaklaşık 3 milyon Juno tokeninin aktarımını yapan yazılım geliştiricisinin yaptığı bir hata, bu paranın kullanılmayan bir dijital cüzdana aktarılmasına yol açtı.

Ethereum ile rekabete girmeyi amaçlayan Juno blokzincirinin kurucularından biri olan Andrea Di Michele, transferi yapacak olan geliştiriciye aktarım yapılacak dijital cüzdanın adresini ve hash numarasını gönderdiğini, gönderdiği cüzdan adresinin doğru olduğunu, fakat geliştiricinin yanlışlıkla hash numarasını kopyalayarak cüzdan adresi alanına yapıştırdığını ve transferin bu şekilde gerçekleştiğini açıkladı.

Di Michele, geliştiricinin yaptığı hatadan çok blokzincirinin kontrolörlerinin yaptığı hataya dikkat çekiyor. Di Michele, kontrolörlerin onayı sonucunda gerçekleşmesi gereken işlemin, 125 kontrolörün hiçbirinin transfer isteğini incelememesi sonucu yanlış bir şekilde gerçekleştiğini aktardı.

Bu tarz yanlışlıkların daha önce de olduğu biliniyor. Örneğin, Ocak ayında bir kullanıcının bir Bored Ape Yacht Club NFT’sini 75 ether yerine 0,75 ethere (300 bin dolar yerine 3 bin dolara) sattığı haberi paylaşılmıştı.

  kaynak: Digitalage