2022 yılında kredi-burs miktarı, lisans öğrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öğrencilerinde bin 700 liraya, doktora öğrencilerinde ise 2 bin 550 liraya çıkarıldı.
Eğitim süresince bu krediden yararlanan milyonlarca öğrenci için sonrasında bu miktarları geri ödemek pek de kolay değil. Bunun birinci nedeni işsizlik, diğer bir nedeni ise ödenemeyen kredilerde işletilen faiz oranları, yani gecikme zamları.
Türkiye'de 5,5 milyon KYK borçlusunun olduğu ve bunun yaklaşık 600 bininin icralık olduğu söyleniyor. Peki, bu gençler eğitim sürecinde neden kredi kullanmak zorunda kalıyor?
Gerçek şu ki, Türkiye'de eğitim oldukça pahalı ve aileler çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamıyor. Maddi imkânı olmayan gençler ya eğitim süreçlerini yarıda kesecek ya da KYK ile bu sürece devam edeceklerdi.
Üniversite öğrencileri, bir umut devlete borçlanarak eğitim süreçlerini tamamladılar. Ancak atamaları olmadığı ve iş bulamadıkları için bu kredileri geri ödeyemediler. Faizle katlanan borçlar dağ gibi büyüdü. Gençler, "Küçük bir iş buldum, gidip çalışayım" dese de icra ile o küçük gelirlerine el konuldu.
Yaşanan mağduriyetler her geçen gün büyüdükçe büyüyor. KYK borçluları, borcun ertelenmesini ya da yapılandırılmasını çözüm olarak görmüyor. Çünkü zaten çalışmadıkları için bu borcu ödeyemiyorlar. (İLKHA)