Çölyak hastaları için karabuğday ekildi

Mardin Büyükşehir Belediyesi, kentteki çölyak hastalarının temel tüketim maddesi olan glütensiz unlu mamul ihtiyacını karşılamak için karabuğday ekim çalışmalarını sürdürürken üretim tesisi için ise ihale çalışmalarına başladı.

Ekleme: 06.05.2022 14:35:11 / Güncelleme: 06.05.2022 15:54:29 / Sağlık / Mardin Haberleri
Destek için 

Glüten ilave edilmiş gıda maddelerine karşı ömür boyu duyarlı olan ve tüketmeleri halinde ince bağırsaklarında başta iltihap olmak üzere bir dizi sıkıntı yaşayan çölyak hastalarının Mardin ve çevre kentlerde glütensiz unlu mamulleri temin etmekte zorluk yaşadıkları tespit edilmesi üzerine çalışmalara başlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi, bu ihtiyacı karşılama amacıyla çiftçilerinde desteğiyle ilk etapta 15 dönüm üzerine deneme amaçlı karabuğday ekimine başladı. Verim elde edilmesi durumunda daha büyük tarlalarda karabuğday ekimi devam edeceği öğrenildi.

Glütensiz Unlu Mamulleri İçin Üretim Tesisi

Mardin Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda yetiştirilecek karabuğdaydan elde edilecek glütensiz undan, unlu mamul üretimi için içerisinde fırınında bulunduğu üretim tesisi ihale çalışmaları başlatıldı.   

Üretim tesisinde çölyak hastalarının temel tüketim maddesi olan başta glütensiz ekmek, makarna, kek, kurabiye ve tatlı gibi ürünler üretilecek. Üretimi yapılacak unlu mamuller, sosyal belediyecilik kapsamında çölyak hastalarına ücretiz bir şekilde dağıtılacak.

Çevre illerde bulunmayan glütensiz unlu mamul üretim tesisinin, çölyak hastalarına büyük kolaylık sağlaması bekleniyor. (İLKHA)