Batı'da petrol ambargosuna kaşı sesler yükseliyor!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Moskova'ya uygulanacak petrol ambargosu, Avrupalı ülkeler arasında ayrılığın yaşanmasına neden oldu.

Ekleme: 06.05.2022 10:48:43 / Güncelleme: 06.05.2022 10:57:53 / Dünya
Destek için 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Moskova'ya uygulanacak petrol ambargosu, Avrupalı ülkeler arasında ayrılığın yaşanmasına neden oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 3 ayında da devam ederken Avrupa Birliği (AB) ve ABD yaptırım ve ambargolarla Rusya'yı durdurmaya çalışıyor. Şimdiye kadar uygulanan yaptırımlar Putin'e geri adım attırmazken, Batı Rus enerji sektörüne de ambargo uygulamak istiyor.

Avrupa’da enerji anlaşmazlığı!

Enerji sektörüne yönelik yaptırımlar  başında oldukça geniş bir taraftar kesimi bulurken, rüzgâr yavaş yavaş tersine dönmeye başladı.

Yaptırımı uygulayan Batılı ülkelerin orta ve uzun vadede söz konusu yaptırımlardan, Rusya'dan daha fazla etkileneceği yönündeki tartışmalar, itirazların da yükselmesine neden oluyor. AB Komisyonu’nun 2022 sonu itibarıyla Rus petrol ve petrol ürünlerine ithalat yasağını da kapsayan yeni yaptırım paketi, üye ülkeler arasında çatlak seslerin çoğalmasına neden oldu.

Karşılıklı bağımlılık seviyesi yüksek bir alan!

Bloomberg HT'den Cem Coşkun'un haberine göre, enerji ticareti Rusya ile AB arasında 'karşılıklı' bağımlılık seviyesinin yüksek olduğu bir alan. Avrupa Birliği bu alanda karar alırken tüm üye devletlerin onayına ihtiyaç duyuyor.

Üye devletler de yaptırım kararlarına siyasi açıdan destek vermeye gayret ediyorlar. Fakat işin ekonomik tarafı birlik üyelerinin arka planda aynı gönüllü pozisyonlarını devam ettirmelerini zorlaştırıyor.

Macaristan ve Slovakya  razı olmuyor!

Macaristan ve Slovakya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol ambargosunun gündeme geldiği tarihten itibaren itirazlarını yüksek sesle dile getirdiler.

Her ne kadar Avrupa Komisyonu hazırladığı taslakta bu iki ülkeye muafiyet tanıyıp kendilerine 2023 sonuna kadar süre verse de pek ikna olmuşa benzemiyorlar.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, yaptırımların Macaristan'ın enerji tedarikini 'tamamen yok edeceğini' savundu.

"Bu bir siyasi irade eksikliği veya bir niyet meselesi değil, bir zaman dilimi meselesi de değil. Oldukça basit bir fiziksel, coğrafi ve altyapısal gerçeklik" diyen Szijjarto, Macaristan'ın paketi desteklemesi için boru hatlarıyla taşınan petrolün ambargodan muaf tutulması gerektiğini söyledi.

Slovakya Ekonomi Bakanı Richard Sulik ise, Rus petrolüne ambargoyu destekleyeceklerini, fakat 2023 sonu yerine üç yıllık daha uzun bir geçiş dönemine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Çekya’dan şartlı destek!

Çekya da Rusya'dan petrol ithalatına yasak getirilmesini desteklemeye hazır fakat bazı sorunlar var. AB’den zaman konusunda muafiyet isteyen Prag yönetimi, petrol boru hattı kapasitelerini artırmak için iki ila üç yıl gerektiğini savunuyor. Bulgaristan ise Rusya'ya karşı AB petrol ambargosunda yer almak istemiyor.