Bayram tatil değildir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında bayramların, sıradan tatil günleri olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi

Ekleme: 02.05.2022 19:02:11 / Güncelleme: 02.05.2022 19:02:11 / Güncel
Destek için 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Erbaş, mesajında, Ramazan sonrası bayrama kavuşmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Bayramın önemini vurgulayan Erbaş, "Bayramlarımızı, sıradan tatil günleri olarak değil, birlik beraberliğimizi pekiştirmenin imkanı olarak görmeliyiz." dedi.

Benmerkezci bir anlayışı öne çıkartan modern çağın yaşam biçiminin, insanın iç dünyasını alabildiğine yorduğunu ve yerleşik asli değerleri günbegün örselediğini aktaran Erbaş, sıla-i rahim, dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma gibi değerlerin çoğu zaman gündelik hayatın hengamesine feda edildiğini vurguladı.

"İnsan bireyselleşme girdabında giderek yalnızlığa mahkum oluyor"

Bunun kaçınılmaz sonucu olarak insanın bireyselleşme girdabında giderek yalnızlığa mahkum olduğunu, varlığını anlamlı hale getiren toplumsal değerlerden peyderpey uzaklaştığını anlatan Erbaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Elbette toplumun özünü oluşturan her insan, öncelikle birey olduğunun idrakinde olmalıdır. Ancak, birey olmak ile bireyselleşmenin farkı göz ardı edildiğinde, toplumsal huzurun, barışın, birlik ve beraberliğin yara alması kaçınılmaz olacaktır."

"Yüce dinimiz, her alanda bir arada olmamızı emreder"

Erbaş, İslam'ın, getirdiği ilke ve değerlerle bireyselliği öteleyen ve toplumsal hayatı önceleyen bir din olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu dinin müntesiplerinin ayırıcı vasfı ise öncelikle birey olarak varoluşun idrakine erme, kendini bilme ve çevreyle barışık olma idealini hayat düsturu edinmeleridir. Yüce dinimiz, düşünce dünyamızdan ibadetlerimize kadar her alanda bir arada olmamızı, birlikte hareket etmemizi ve birbirimizin farkında olmamızı önemser ve hatta bunu emreder.

"Namazımız, orucumuz, zekatımız..."

Bireyselleşmeye götüren bencillik, kibir, hırs, tamahkarlık gibi menfi duygulardan bizleri arındırarak diğerkamlık, tevazu, samimiyet ve kanaat gibi toplumsal erdemlere yöneltir. Nitekim namazımız, orucumuz, zekatımız, fıtır sadakamız ve ibadetlerimizin her biri, bizde güçlü bir varoluş bilinci ve birlik şuuru inşa ederek bizleri, duygusal ve düşünsel yalnızlıktan koruyacak bir işleve sahiptir."

"Gönüllerimizin yakınlaşmasına vesile oluyor"

Ortak inancın, tarihin ve medeniyetin sosyal hafızada yeniden canlandığı sevinç ve neşe günleri olan bayramların da çeşitli sebeplerle ayrı düşen kalplerin tekrar buluştuğu barış ve sevinç zamanları olduğunu vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti:

"Bayramlar, kardeşlik şuurumuzun ve birbirimize muhabbetimizin toplumsal boyutta doruğa ulaştığı huzur günleridir. Birbirimize muhtaç oluşumuzun farkına vardığımız bu günler, sevme, değer verme ve paylaşma ekseninde atılan adımlarla gönüllerimizin yakınlaşmasına vesile olmaktadır.

Zamanın kıymetini idrak ederek geçirdiğimiz bir ayın ardından eriştiğimiz Ramazan Bayramı, manevi boyutuyla dolu dolu yaşanmış günlerin ardından Cenabıhakk'ın müminlere bir ikramıdır.

"Bayramlarımızı, gönülden gönüle köprüler kurmanın imkanı olarak görmeliyiz"

Bu sebeple bayramlarımızı, sıradan tatil günleri olarak değil, birlik beraberliğimizi pekiştirmenin ve gönülden gönüle köprüler kurmanın imkanı olarak görmeliyiz. Ramazan ayının kalplerimize kazandırdığı zarafet ve nezaketle başta anne-baba ve büyüklerimiz olmak üzere eş, dost ve akrabalarımızı ziyaret etmeliyiz. Geçmişlerimizi hayırla yad etmeliyiz."

Bayramı  insanlar arasındaki kırgınlıkları ve dargınlıkları gidermeye vesile yapmak gerektiğine işaret eden Erbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gönüllerini yapmanın gayreti içinde olmalıyız"

"Yüzümüze her dem tebessümü nakşederek çocuklarımızın zihin ve gönül dünyasında güzel hatıralar bırakmalıyız. Modern hayatın yalnızlaştırdığı büyüklerin, gündelik hayatta kendine yer bulamayan gariplerin, boynu bükük yetimlerin, gözü yaşlı öksüzlerin gönüllerini yapmanın gayreti içinde olmalıyız.

Vatanını terk etmek zorunda kalan, yokluk ve yoksulluk içinde hayatta kalma mücadelesi veren, haksızlığa, merhametsizliğe ve zulme uğrayanlara bayram sevinci sunmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum.

 

Etiketler: