Hilvan halkı sel felaketinin açtığı yaraların sarılmasını bekliyor

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından Bağlar Mahallesi ve birçok kırsal mahallede sel suları büyük çapta maddi hasar oluşturdu.

Ekleme: 01.05.2022 23:20:14 / Güncelleme: 01.05.2022 23:21:51 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesi tarihinin en büyük sel felaketlerinden birini yaşadı.

Bölgede etkili olan kuraklıktan dolayı yağmur bekleyen Hilvan halkı, 29 Nisan 2022 Cuma günü ikindi namazının ardından başlayan dolu yağışına hazırlıksız yakalandı.

Dolu yağışının ardından aniden bastıran yağmur, kanalizasyon borularının tıkanmasına, cadde ve sokakların sular altında kalmasına neden oldu.

Yağışlar özellikle Bağlar Mahallesi'nde etkili oldu. Bağlar Mahallesi'nde 54 ev sular altında kaldı. Evlerde buluna beyaz eşya, halı, dolap, yatak, gıda ve tüm ev eşyaları zarar gördü.

Felaketin ardından Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, bölgeye ziyaret ederek yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceledi.

 

Sel suları kırsal mahallede de tarım arazilerinin sular altında kalmasına ve özellikle fıstık ve badem ağaçlarının zarar görmesine neden oldu.

Kepirhisar, Alyele, Üçüzler, Malören, Saluca ve bazı kırsal Mahallelerde hasar tespit çalışmaları başladı.

Sel felaketi ile ilgili Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Hikmet İpar, Bağlar Mahalle Muhtarı Mehmet Atakay ve sel mağdurları İLKHA'ya konuştu.

"Hem bu yılın ürünü hem de önümüzdeki yılın ürünü ciddi bir şekilde zarar gördü"

Çiftçilerin çok büyük çapta zarar gördüğüne değinen Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Hikmet İpar, "Bilindiği gibi geçtiğimiz birkaç gün öncesine kadar çiftçilerimizin kuraklıktan yanan arazilerinin feryadını duyurmaya çalışıyorduk. Kuraklık için neler yapabiliriz diye düşünüyorduk. Kuraklıkla uğraşırken perşembe günü aşırı şekilde yağan dolu yağışı ilçemizde özellikle Hilvan bölgesinde 5-6 tane köyümüzü çok ciddi şekilde etkiledi. Çiftçilerimiz çok büyük ciddi zararlar gördü. Arpa, buğday mercimek alanları zarar gördü. Badem ve fıstık ağaçlarımızda hem bu yılın ürünü hem de önümüzdeki yılın ürünü ciddi bir şekilde zarar gördü. Bundan dolayı çiftçilerimiz çok mustarip. Bunun için hasar tespit çalışmalarına başlandı."  şeklinde konuştu.

 

Hikmet İpar

"Çiftçilerimiz önümüzdeki yıl ekin ekemez hale getirdi"

Hasar tespit çalışmalarını Çarşamba günü bitirmeyi planladıklarını ifade eden İpar,  "Hasar tespit çalışmaları sonunda mutlaka çiftçilerimizin bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz zaten çok zor bir dönemden geçiyor. Özellikle girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğu bir dönemde böyle bir afeti yaşamaları çiftçilerimizi gerçekten önümüzdeki yıl ekin ekemez hale getirdi. Çiftçilerimizin tekrar tarlaya dönebilmesi için ciddi bir şekilde artı bir desteğin ödenmesi gerekiyor. Ortalama 6 köyümüzde hasar var. Bazı köylerimizde yer yer, bazı köylerimizin ise tamamı zarar gördü. Dolayısıyla hasar tespit çalışmaları daha yeni başladı. Arazilerin halen su ile kaplı olmasından dolayı hasar tespiti tam olarak yapılamıyor. Arkadaşlarımızla birlikte önümüzdeki günlerde çıkarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çarşamba günü hasar tespit çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz." dedi.

 

Mehmet Atakay

"Bağlar Mahallesi'nde 54 ev hasar gördü"

Hilvan'da çok büyük bir felaket yaşandığına dikkat çeken Bağlar Mahallesi Muhtarı Mehmet Atakay, "Her taraf su doldu. Bağlar Mahallesi 768'inci sokağında köprü olmadığından dolayı su birikti. Su birikintisinden sonra 54 ev hasar gördü. Saat 18.30-19.00 gibi yolun açılması ile suyun seviyesi düştü. Vali, Kaymakam, AFAD yetkilileri daha sonradan olay yerine geldiler. Bu köprünün şimdi değil en az 5-6 sene önce yapılması gerekirdi. Mahalle sakinleri bunu baya dile getirmesine rağmen köprü yapılmadı. Eskiden burada küçük bir köprü vardı. Mahalle büyüdükçe bu köprü kapandı. Ne için kapattıklarını bilmiyoruz. Hasarlı 54 ev tespit edildi. Alt kattaki evlerin hiçbir eşyası sağlam kalmadı. Televizyondan buzdolabına her şey zarar gördü." diye konuştu.

 

Şahin Ateş

"Ortada bir ihmalkârlık var"

Evinde bulunan tüm eşyaların sel sularından zarar gördüğünü vurgulayan Şahin Ateş, "Evin içerisinde hiçbir şeyim sağlam kalmadı. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak hepsi zarar gördü. Benim evimde yok yoktu, her şeyim vardı. Halılarım hepsi gitti. Yatak odası takımların hepsi zarar gördü. Bayramda temizlik yapacağız. Yetkililer, en azından zararımızı karşılasınlar. Ortada bir ihmalkârlık var. İhmal olmazsa kanalizasyon suyu düzgün aksaydı, hiçbir sorun olmazdı. Sadece benim evim değil. Birçok ev zarar gördü. Kanalizasyon boruları yetersiz olduğu için bu afeti yaşadık. Bu durumu CİMER'e şikâyette ettik. Tasarruf tedbirleri uygulandığından dolayı buraya köprü kurulmadı. " şeklinde konuştu.

 

Erdal Haydut

"Duvarı kırarak ahırda mahsur kalan hayvanlarımı kurtardım"

Ahırda mahsur kalan hayvanlarını ahırın duvarını kırarak kurtardığını belirten Erdal Haydut, "Ben sulamadaydım. Geldiğimde hayvanlarım ahırda suyun içinde kalmıştı. Duvarı kırarak hayvanları ahırdan çıkardım. Çıkarmasaydım hayvanlar telef olacaktı. Evimizde bir şey kalmadı her şey gitti. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın ve televizyon hepsi zarar gördü. Bir şey kalmadı." ifadelerini kullandı.

 

Mahmut Sağar

"Evimizde hiçbir şeyimiz kalmadı, zararımız büyüktür"

Evlerinde yatacak yerlerinin kalmadığını belirten Mahmut Sağır, "Evimiz suyun altında kaldı. Kanalizasyon boruları su kaldırmadığı için evlere su doldu. Evin zemini patladı. Evimizde hiçbir şeyimiz kalmadı, zararımız büyüktür. Yetkililer geldi hasar tespiti yaptılar. Şu an yatacak yerimiz, üstüne oturacağımız halımız bile kalmadı." diye konuştu.

 

Remziye Ateş

Bayramda ne yapacaklarını bilmediğini ifade eden Remziye Ateş, "Bulaşık makinesi, Çamaşır makinesi, 2 buzdolabı gitti, evimizi görüyorsunuz. Bayramda ne yapacağız. Böyle kalacağız. Çektiğimiz işkenceyi görüyorsunuz." şeklinde konuştu.

Ömer Çeçe ise arabası ve traktörünün sular altında kaldığını belirterek, "Direksiyonuna kadar arabam sular altına kaldı. Traktörüm de sular altında kaldı, izleri bellidir. Aracın yağlarını boşalttım. Evimi de su bastı, çok mağdur durumdayım." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler