Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti Hükümetinden Açıklama

Geçtiğimiz hafta içinde Ankara`da bir suikastta hayatını kaybeden Çeçen Fahri konsolosu Medet Ünlü için Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev bir bildiri yayınladı.

Ekleme: 26.05.2013 08:50:00 / Güncelleme: 26.05.2013 08:50:00 / Güncel
Destek için 
Riyad Makayev / doğruhaber
İşte Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev`in açıklaması...
Yine Çeçen halkın bağımsızlığı için mücadele veren, Rus zülmünü açığa çıkaran ve bugün işlenilen zülmüne karşı çıkan kararlı olanların saflarındaki siyasetçiye karşı Rusya’nın Çeçenlere karşı bütün dünyada uyguladığı gibi aşağılık ve hain bir cinayet daha işlendi.

Medet Ünlü XIX yüzyılın 60’lı yıllarında Rusya`nın sömürge ve işgali ile uzlaşmak istemeyip Osmanlı imparatorluğuna hicret eden Çeçen muhacir ailede doğmuştu. Orta Doğu’da Kafkas diasporasının duyduğu gibi Medet Ünlü de Kafkas Savaşı ve Çeçen halkıının ve atalarının özgürlük ve onurlu mücadelesini hakkında öyküleri duyarak büyüdü. O bu hikayeleri emiyerek büyüdü, ve daha sonra, ergenlik çağa ulaşınca, heyecanla Kafkas Savaşı hakkında kitap okumaya ve aile öyküleri bilimsel olarak yeniden incelemeye ve tarihsel arka planı araştırmaya başladı. Ortadoğu’daki Kafkas diasporasına aynı zamanda Stalin çağında Vaynah insanların trajik kaderi ve halkına yönelik toplu katliamlar ve uygulanan soykırımı haberleri de ulaşıyordu. Ve 90`lı yılların başlarında, Çeçen halkı seçilmiş liderlerle birlikte Çeçen Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan ettiğinde, Medet Ünlü bir an bile tereddüt etmeden Çeçen Cümhuriyeti bağımsızlığını ve ilk Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev’in destekçisi oldu. Medet Ünlü yakın tarihte Çeçenlerin kaderi kırılma noktasında her zaman dik olarak Çeçenlerle beraber oldu. İlk Çeçen savaşı sırasında, basın ve televizyon, yanı sıra fotoğraf sergileri ve görsel diliyle, Çeçenya`daki durum hakkında konuşarak, Türkiyede büyük bir propaganda çalışmaları yürüttü. O, Rus işgalcilerin ve büyük bir imparatorluğun zülmüne karşı küçük bir ulusun kahramanca mücadelesini Türkiye ve dünya kamuoyuna iletti. Medet Onlu, Türk topraklarında ikinci Rus-Çeçen savaşı sırasında en zor dönemlerde binlerce Çeçen mültecilerin Türkiye’de barınak ve finansal destek sağlayan kişi oldu. Medet Ünlü, her şeyden önce, Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde Rus gizli servislerinden ya da Çeçenya`daki Kremlin uşaklarından gelen misilleme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Çeçen savaşçıların ailelerine gerekli destek sağlayanlardan oldu.

Rus gizli servisleri "Kafkasya Emirliği" olarak adlandırılan anti-Çeçen projesi uygulamakla başarılı olduklarında Çeçen Devlete karşı hedeflerine ulaşmak için Medet Ünlü’ye, Türkiye devleti ile olan ilişkileri kullanmak için, bu projeyi ve provakasyonu başlatılanlar çeşitli yaklaşımlarla aramaya başladılar. Aynı zamanda Çeçenistan`daki kukla rejimi de onu kazanmak için çalıştı. Ancak, tüm bu girişimler başarısız oldu, ne ilki ne de kukla rejimin tehditleri Medet Ünlü’yü bağımsız bir Çeçen devleti fikrinden vazgeçirmeye yetmedi. O, yorulmak bilmeyen çok yönlü siyasi faaliyetleri gerçekleştiriyordu. Çeçen halkına yapılan katkıdan dolayı Medet Ünlü’ye Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Çeçenlerin en yüksek nişanı olan “Qoman Siy”(Ulusun Onuru) nişanı takdir edildildi.

Bugün bizler, kendi tarihsel vatanı için özgürlük ve bağımsızlık için kararlı, cesur bir savaşçısıyla Medet Ünlü ile vedalaşıyoruz. Bugün Medet Ünlü’ye aşağılık katil bir elini gönderenler, Medet Ünlü’yü şehit ederek Çeçen mücadelesinin dünya ile olan diyaloğu kırmak istediler. Onlar Çeçen halkın siyasi sesinden mahrum bırakmak istediler. Ancak bu umutlar boşuna, bizler kutsal mücadelemizi devam ettireceğiz ve bağımsızlık fikrini katillerin mermileriyle ve yalanlarıyla öldürmeye müsade etmeyeceğiz. Ve bu mücadelemizde bize kardeşimizin Medet’in aziz ruhu ve yolu bize destek olacaktır.

Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti Hükümeti adına ve kendi adına ben, Ünlü ailelesine ve arkadaşlarına en içten üzüntülerimi ve başsağlığı ifade etmek istiyoruz. Aziz Allah şehadetini kabul etsin. Yakınlarına Aziz Allah sabır ihsan eylesin.
 
Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev.