El-Halil'deki "Mesafir Yatta" beldesi halkı tehcir tehlikesiyle karşı karşıya

İşgal altındaki Batı Şeria'da yer alan El-Halil'in güneyindeki Filistinliler, Siyonist rejimin sözde mahkemesinin "işgal rejimi ordusuna ait eğitim alanları" bulunduğu gerekçesiyle köylerinin tahliye edilmesi yönünde bir karar vermesinden endişe ediyor.

Ekleme: 28.04.2022 13:33:11 / Güncelleme: 28.04.2022 13:36:59 / Dünya
Destek için 

Siyonist rejim ordusu 2000'de "askeri alan" olduğu iddiasıyla El-Halil'in güneyinde yer alan Filistinli bedevilerin yaşadığı El-Halil kırsalındaki Mesafir Yatta bölgesinde bulunan 8 köyün tahliyesi için dava açtı. Siyonist rejim, söz konusu bölgelerin 1980'den bu yana kullanım dışı olduğunu iddia ederek bölge sakinlerinin yerlerinden edilmesini talep ederken, Filistinliler bu iddiaları yalanlıyor.

Siyonist rejim Yüksek Mahkemesi, 16 Mart'ta söz konusu davanın duruşmasını temmuz ayına erteledi.

El-Halil'in güneyinde yer alan bu köylerin bulunduğu bölge Filistinliler tarafından "Mesafir Yatta" olarak isimlendirilirken Siyonist rejim ise buraya "Cebel el-Halil" diyor.

"Mesafir Yatta", Filistin ile Siyonist rejim yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılan Batı Şeria'nın "C" bölgesinde yer alıyor. Siyonist rejim, bu bölgede Filistinlilerin inşa faaliyetlerini engelliyor.

- Her gün karşılaşılan zorluklar

Siyonist rejim Yüksek Mahkemesi'nin kararını büyük bir endişeyle takip edenler arasında Halt ed-Dabi köyü sakinlerinden Filistinli Cabir Debabise (38) de bulunuyor.

Debabise yaptığı açıklamada, kuruluşu Osmanlı Devleti dönemine dayanan Halt ed-Dabi köyünde dünyaya geldiğini belirtti.

Tuğla ve saçtan yapılmış evlerinde 5 kişilik ailesiyle yaşadıklarını söyleyen Debabise, "israil ordusu, kaldığımız evi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 3 kere yıktı." dedi.

Debabise, çok zor şartlar altında yaşadıklarını ifade ederek, "Yahudi yerleşimcilerin ve israil ordusunun gün aşırı saldırılarına maruz kalıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Yargıdan umutlu değiliz"

Evlerini boşaltmaları talebiyle açılan davaya işaret eden Debabise, "İşgal güçlerinin ortağı olduğu için israil yargısından pek bir şey beklemiyoruz." diye konuştu.

Debabise, Siyonist rejim yargısının en fazla, evlerini kendilerine verebileceğini ama tüm araziye el koyacağını belirtti.

Topraklarında kalmanın mücadelesini verdiklerini belirten Debabise, şunları söyledi:

"Topraklarımıza ve haklarımıza zarar verecek hiçbir kararı ve çözümü kabul etmeyeceğiz. Burada kalacağız ve göğsümüzü gererek mücadele edeceğiz."

Halt ed-Dabi ile diğer komşu yerleşim merkezlerine ulaşmak için toprak ve engebeli yolları kullanmak gerektiğine ve bu yolları da Siyonist rejim'in yasaklamaları altında zorluklarla yapabildiklerine işaret eden Debabise, "Çocuklarımız için barınma ve eğitimin olduğu; Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının olmadığı onurlu bir hayat sağlamayı umuyoruz." dedi.

- "Bölge sakinlerinin evleri defalarca saldırıya uğradı"

Mesafir Yatta'da bulunan Et-Tuvana Köyü Meclisi Başkanı Muhammed er-Rebi, Siyonist rejimin 20 yıldır sistematik olarak bölge sakinlerini yerinden etmek için çalıştığını belirtti.

Ordunun eğitim alanı olduğu bahanesiyle bölgeyi boşaltmaya çalıştıklarını, Siyonist rejimin yerleşim hırsı nedeniyle bölge sakinlerini yerlerinden etmek istediğini söyleyen Rebi, "Bölge sakinlerine ait konut ve meralar her gün yerleşimcilerin saldırılarına maruz kalıyor." dedi.