Şanlıurfa İl Müftüsü Tolan: Kadir Gecesi bir ömre değecek bir gecedir

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, Kadir Gecesi'nin ibadetlerle ihya edilmesi gerektiğini belirterek, bu gecenin 83 yıllık bir ömre bedel olduğunu ifade etti.

Ekleme: 26.04.2022 14:50:13 / Güncelleme: 26.04.2022 15:23:16 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an'ı Kerim'in indirildiği gece olarak da bilinen Kadir Gecesi, yarın gece ihya edilecek.  

"Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Kur'an'ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

Kur'an'ı Kerim'de Kadir Suresi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Süresi 1-5)

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, Kadir Gecesi'nin önemi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

Kadir Gecesi'nin Allah katında çok değerli olduğunu vurgulayan Müftü Tolan, bu gecenin Hazreti Peygamberin Ümmetine Allah'ın bir hediyesi olduğunu belirtti.

"Önceki Ümmetlerde olmayan bir gecedir"

Kadir Gecesi'nin önemine vurgu yapan Müftü Tolan, "Kadir Gecesi; Arapçadan Türkçemize geçmiştir. Kadr-ü kıymet, şanı yüce, değeri yüksek anlamına gelmektedir. Kadir Gecesi değerli, şerefli Allah katında çok yüce ve mübarek bir gecedir. Cenab-ı Allah, Kadir Gecesi'ni Hazreti Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine bir ikram ihsan buyurmuştur. Önceki Ümmetlerde olmayan bir gecedir. Bazı günler, içerisinde önemli günler gerçekleşince önem kazanır. Örneğin 'Arefe' günü, Arafat'ta hacılar vakfeye durduğu için değerlidir; yoksa 365 günden bir gündür. Gecelerde aynen böyledir. Kadir Gecesi, gecelerden bir gecedir ama bu gece Kur'an'ı Kerim indirilmiştir. 'Şüphesiz Biz, Kur'an'ı Kerim'i Kadir Gecesi'nde indirdik.' Kur'an'ı Kerim'de sadece bir gün ya da geceye mahsus bir sure yoktur; sadece Kadir Gecesi ile alakalı vardır." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayının kıymetli olmasının sebebi Kur'an'ı Kerim'in bu ayda indirilmesinden dolayıdır"

Kur'an'ı Kerim'in Ramazan ayında indirilmesinden dolayı bu ayın değerli olduğunu belirten Tolan, "Kur'an'ı Kerim'de Ramazan ile alakalı ayetlerin içerisinde 'Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyleyse sizden kim bu aya şahit olursa artık onu tutsun.' (Bakara 185) Ramazan ayının kıymetli olmasının sebebi de Kur'an'ı Kerim'in bu ayda indirilmesinden dolayıdır. Cenab-ı Allah önce ayın değerini beyan buyuruyor sonra da bu aya ulaşanların oruç tutmasını emrediyor. Rabbimiz, Kur'an'ı Kerim'i hem Ramazan ayında hem de Kadir Gecesi'nde indirdim diyor. Öyleyse bunun gerçekleşmesi için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayı içerisinde olması gerekiyor." diye konuştu.

 

"Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın 23,25 veya 27'inci gecesinde olduğu ile ilgili görüşler var"

Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu ile ilgili görüşlere değinen Tolan, "Kadir Gecesi ile ilgili Resulullah, 'Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son 10 günü içerisinde arayınız.' diye buyuruyor. Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın 23,25 veya 27'inci gecesinde olduğu ile ilgili görüşler vardır. Ulemanın görüşü 27. gecedir. Gecenin tam kesin olmamasının sebebi; özellikle Ramazan'ın son 10 gününün ibadetle geçirilmesinin istenmesinden dolayıdır. Bunun hikmeti de budur. Kadir Gecesi sadece bir güne mahsus olsaydı, insanlar sadece bu güne dikkat edecekti. Dinimizde 'itikâf' diye bir sünnet var. İtikâf her zaman olur ama Ramazan-ı Şerifin son 10 gününde cami ya da mescitte itikâfta bulunmak sünnettir. Resulullah bizzat itikâfı uygulamıştır." ifadelerini kullandı.

"Kadir Gecesi bir ömre değecek bir gecedir"

Kadir Gecesi'nin sonsuz bir sermaye olduğunu ifade eden Tolan, "Allah'u Teâlâ, ' Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nerden bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ' diye buyuruyor. Bin ay, 83 yıl yapıyor; Bu bin ay da içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydır. 83 yıl uzun bir ömürdür. Kadir Gecesi bir ömre değecek bir gecedir. Kadir Gecesi, bizim için sonsuz bir sermayedir. Kadir Gecesi fecrin doğuşuna yani şafak vaktine kadar devam ediyor. Bir gecede Allah'u Teâlâ'nın her şeyimizi kabul edeceğini düşünelim. İnsan, Cenab-ı Allah'tan ne isteyebilir? 'Ya Rabbi! Ben günahkârım beni affet' diyebilir. Hazreti Aişe annemiz rivayet ediyor; Resulullah'a 'Bilsem ki falan gece Kadir Gecesi'dir, ne yapayım?' diye sordum. Resulullah da 'Ya Rabbi sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.' diye dua et buyurdu. Ömür boyu dini olarak çalışmamızın neticesinde Cenab-ı Allah'tan bizi cehennem azabından korumasını ve cennetine de dâhil eylemesini isteriz. " şeklinde konuştu.

"Allah'tan af ve mağfiret dileyelim"

Kadir Gecesi'nin ibadet, zikir ve dua ile geçirilmesi gerektiğini ifade eden Tolan, "Allah'u Teâlâ Kadir Gecesi'nin methini yapmıştır. Bizim görevimiz bu gecede Allah'tan af ve mağfiret dilememizdir.  Allah, bazı ayetlerde nasıl dua edeceğimizi bize öğretmiştir. Her gün namazda okuduğumuz bir dua var; 'Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi cehennem azabının ateşinden de koru.' Dolayısıyla ilk başta Rabbimizden af talep etmemiz, mağfiret ve cenneti istememiz gerekir. Bununla birlikte Rabbimizden dünyalıkta isteyebiliriz. Kendimiz, ailemiz, çevremiz, sevdiklerimiz, ülkemiz ve Müslümanlar için dua yapabiliriz. Kazalardan, sıkıntılardan, belalardan Allah'ın bizi korumasını isteyebiliriz." dedi.

"Kul hakkı yemek, zekât vermemek gibi günahlarda 'beni affet' demekle olmaz"

Tövbede samimi olmak gerektiğine vurgu yapan Tolan, "Allah'tan sadece af ve mağfiret istemek yeterli olmaz. Örneğin bir adam kötülük işliyor ve bu gecede o günahını sıfırlamak istiyor. Adamın niyeti o gece af olmak ama daha sonra bu kötülüğe devam etmektir. Bu durum söz konusu olduğunda af olunmaz. Allah'tan af isteyeceğimiz zaman 'Ya Rabbi ben yanlış ve kötü işler yaptım. Düşündüm ve taşındım yanlış bir yoldayım. Ya Rabbi, senin rızan için bu kötülükleri terk edeceğim. Söz veriyorum, bundan sonra da yapmayacağım. Bu kötülükleri yaptığımdan dolayı da çok pişmanım, keşke yapmasaydım' şeklinde dua etmeliyiz. Bu şekilde dua edildiği zaman Allah'u Teâlâ o günahı af eder. Kul hakkı yemek, zekât vermemek gibi günahlarda 'beni affet' demekle olmaz." ifadelerini kullandı.

"Bu gecemizi ihya etmeye çalışmamız gerekir"

Açıklamanın sonunda Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetlere vurgu yapan Tolan, "Bu gece yapacağımız şeyler; Kur'an okumak, hayır ve hasenatta bulunmak, varsa zekât ve fitre vermemiz gerekir. Bu gece kendimizden daha önce Müminlere dua etmemiz lazım. Yine bu gece Müminlerin halini düşünmek, başına kötü bir durum gelmişse bundan dolayı üzüntü duymak;  Müminlerin iyi tarafları ile sevinmek gerekir. Bu şekilde gecemizi ihya etmeye çalışmalıyız. Allah, bu ibadetlerimizden dolayı bizi muvaffak eylesin. Bu mübarek gecenin bütün İslam âlemine, Mümin kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimizden temenni ediyorum." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar