Ağaç aşısı nedir, neden ve nasıl yapılır?

Meyve ağaçlarında çeşitliliği arttırmak ve verimi yükseltmek için yapılan aşı işlemi, aynı ırkta olan farklı meyvelerin tek ağaçta toplanmasına olanak sağlıyor.

Ekleme: 26.04.2022 13:20:12 / Güncelleme: 26.04.2022 13:20:38 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ağaçlarda aşılama işlemi, verimi arttırdığı gibi yaşlanan ağaçların kesilmesinin de önüne geçiyor.

Son yılarda yapılan Doğu Anadolu Bölgesinde bıttım ağaçlarının üzerine fıstık ve badem ağaçlarının üzerine de ceviz ağacı aşılanarak hem ağaçların kesilip yol olması engelleniyor hem de ekonomik anlamda bir kazanç elde ediliyor.

Ağaçlarda yapılan aşılama ile ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Deniz Güzel, aşının ağacın çeşidini değiştirmek adına yapılan bir yöntem olduğunu söyledi.

Güzel, "Ağaçlarımız yaşlandığında, verimden düştüğünde veya hastalandığında, ağacı kökünden kesmek yerine isteğimiz dalları veya köke yakın bir yerden keserek tamamen bir çeşit değişikliği gerçekleştirebiliyoruz. Burada yeni çıkan çeşitler oluyor. Bu çeşitleri çiftçilerimiz isteyebiliyorlar. Yeni çeşitten de bir kalem alarak kendi ağacına aşılayıp aynı verimi alma olasılıkları var." dedi.

"Bir ağaca çok çeşitli meyveler aşılanabiliyor"

Aşının her yıl yapılması gereken bir şey olmadığını belirten Güzel, eğer ağacın veriminden, çeşidinden, tadında bir sıkıntı yoksa aşıya gerek olmadığını belirtti.

Hobi bahçelerinde bir ağaca çok sayıda farklı meyvenin aşılanabildiğine dikkat çeken Güzel, "Bu durum da göz zevki meydana getiriyor. Bir tarafta elma diğer tarafta armut, ayva şeklinde aşılama yapılabiliyor. Tabi bu ekonomik olarak değil hobi tarzı bahçeler için uygundur. Biz kendi bahçelerimizde ekonomik, tamamen pazara yönelik çeşitleri öneriyoruz. Yerli çeşitlerin üzerine de bunlar çok rahat aşılanabiliyor." ifadelerini kulandı.

 

"Aynı ırkta olan meyveler birbiri ile aşılanabiliyor"

Aynı çeşit olan bütün meyvelerin birbiri ile rahatça aşılanabildiğini anımsatan Güzel, "Aşının bazılarında tutup bazılarında tutmamasının nedeni; uzak akraba dediğimiz, aynı ırka ait olmayan çeşitlerin birbiri üzerine aşılanması mümkün olmuyor. Büyük çekirdekli dediğimiz vişne ile kiraz, ceviz ile badem birbirleri üzerinde aşılanabiliyor." diye konuştu.

"2 çeşit aşılama yöntemi vardır"

Göz ve kalem aşısı olmak üzere 2 çeşit aşının yapıldığını ifade eden Güzel, "Kalem aşısının da kendi aralarında birçok çeşidi var. Bu iki aşı içinde göz aşısını yaz mevsiminde haziran ayından sonra eylül ayına kadar gerçekleştirilebilen bir aşıdır. Geleneksel olarak daha çok bu çeşit aşı kullanılıyor. Kalem aşısı da hava sıcaklığı 10 dereceye ulaştığında yapılıyor. Bu da bizim bölgemiz için mart sonu nisan ayı başına kadar geçerli olan bir zamandır." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar