BM'den Afganistan'ın dondurulan varlıklarına ilişkin ABD'ye çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, ABD'nin, Afganistan'ın dondurulan varlıklarına ilişkin kararını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Ekleme: 25.04.2022 20:40:11 / Güncelleme: 25.04.2022 20:41:21 / Dünya
Destek için 

BM'nin 14 insan hakları uzmanı Cenevre'de, ABD'nin, Taliban'ın Ağustos 2021'de Kabil'de iktidara gelmesinden sonra dondurduğu 7 milyar dolarlık mal varlıklarına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, "ABD'yi Afganistan'da büyüyen insani krizi ciddiye almaya ve Afganistan Merkez Bankası'nın dış varlıklarını bloke etme kararını yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz." denildi.

Açıklamada, ABD makamlarının "insan hakları yükümlülükleri doğrultusunda" gerekli adımları atması ve "tek taraflı tedbirlerinden feragat etmesinin" beklendiği kaydedildi.

BM uzmanların, kararla ilgili tavsiyelerini ABD hükümetine gönderdiği ancak henüz olumlu bir yanıt alınamadığı kaydedildi.

Açıklamada, 23 milyondan fazla Afgan'ın gıda yardımına ihtiyacı olduğu belirtildi.

Ağustos 2021'de, Afganistan'da Taliban iktidara geldikten sonra Washington, ülkenin ABD bankalarında bulunan varlıklarını bloke etti.

11 Şubat 2022'de ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan halkına yardım etmek için New York Federal Rezerv Bankası'ndaki özel bir fon aracılığıyla yaklaşık 3,5 milyar doların transfer edileceğine dair bir kararname imzaladı. Dondurulan fonların çoğu, 11 Eylül 2001 dahil olmak üzere, saldırılardan etkilenen kurbanların akrabalarının Amerikan mahkemelerindeki iddiaları için olası tazminat ödemesi için ayrılacak.

(İLKHA)