Ağrı Geven balı coğrafi işaret lansmanı düzenlendi

Türk Patent ve Marka Kurumunun coğrafi işaret olarak tescil ettiği Ağrı geven balının lansmanı, Ağrı Valiliği toplantı salonunda yapıldı.

Ekleme: 25.04.2022 16:55:12 / Güncelleme: 25.04.2022 16:58:34 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Lansmana Ağrı Valisi Dr. Osman Varol’un yanı sıra Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ebu Muhsin Bulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, SERKA İl Koordinatörü Gökhan Özince, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, Ağrı Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi proje uzmanları, ilimizde arıcılık faaliyetleri yürüten üreticiler katıldı.

Ağrı’nın bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, yörede önemli bir arıcılık potansiyeli doğurmakta, zirai ilaçlama faaliyetinin çok yoğun olmaması gerek bal kalitesinde gerekse arı popülasyonunun korunmasında önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır.  

Yörenin coğrafi ve toprak yapısı itibari ile arıların en fazla yararlandığı endemik geven bitkisi çiçeğinden elde edilen bal; tat, koku, aroma ve yüksek propolin değeri ile diğer ballardan ayrılıp kente özgü Ağrı geven balını meydana getirmektedir.

"Ağrımızda, yılda 230-280 ton arası bal üretimi gerçekleştirilmektedir"

Lansmanda, lezzetlerin çeşitliliğini yitirmemesi ve kırsal kalkınma için son derece önemli olan coğrafi işaretin alınmasının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Vali Varol, "Ağrımızın değerlerini ortaya çıkarmak ve bu değerleri tescillemek için uzunca bir süredir tüm paydaşlarımızla üzerinde çalıştığımız coğrafi işaret çalışmalarından bir tanesi yakın zamanda sonuç verdi, Ağrı geven balının benzersiz ve bize özel olduğu yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda tescillendi. Son yıllarda üreticilerimize verdiğimiz destek ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilimizde arıcılık faaliyetleri çok ciddi bir ivme kazandı. Bugün yaklaşık 25 bin kovan varlığı olan Ağrı’da, yılda 230-280 ton arası bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Ağrı geven balının tanıtımında çok önemli olan bu tescille sektörün daha da gelişeceğine ve üreticilerimizin gücünün artacağını inanıyorum. Ağrımızın potansiyelini ortaya koyan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Ağrı Geven Balı coğrafi işaretinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

 

"Bülbülün sesi insana ruhen ne kadar güzel bir duygu veriyorsa, Ağrı’nın balı da salık anlamında insanlara o kadar mutluluk veriyor, huzur veriyor."

Ağrı’nın tescilli ürünü olan Geven Balının yanı sıra, et döner ve diğer ürünler için de tescil çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, "Coğrafi işaret anlamında Ağrı’da belki de bir ilki gerçekleştiriyoruz, Sayın Valimizin öncülüğünde. Ağrı’nın çok önemli ürünleri var, Ağrı bildiğiniz gibi bir botanik bahçesi, bütün çiçeklerin mevcut olduğu güzel bir vilayet. Dağlardaki çiçeklerden başlayarak ovadaki çiçeklere varıncaya kadar olan bu güzellikler bizim Ağrımıza özgün olana balımıza da nüksetmiştir, her gittiği yerde bir iz bırakmıştır. Dünya’da bülbülün sesi insana ruhen ne kadar güzel bir duygu veriyorsa, Ağrı’nın balı da salık anlamında insanlara o kadar mutluluk veriyor, huzur veriyor. Bu sadece bal ile kalmayacak, sayın valimiz ile beraber de yapmış olduğumuz istişareler ile birlikte önümüzdeki günlerde, döneri de nerdeyse tescillettik, diğer bütün ürünlerle birlikte Ağrı’da çok güzel ürünlerin oluşacağına kanattım tamdır." şeklinde konuştu.

Ağrı Valisi Dr. Osman Varol ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç’a takdim etti.

Bal ve arı ürünleri konusunda büyük potansiyele sahip olan Ağrı, arıcılık faaliyetlerini artırmak ve kentin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan Ağrı Geven Balı, 17 Mart 2022’de tescil edilmişti. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar