Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden Ramazan ayının ruhuna aykırı konser

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından "kültür sanat etkinlikleri" adı altında fonlanan ve halk tarafından Ramazan ayının manevi atmosferine aykırı bulunan konser, tepkilere neden oldu.

Ekleme: 25.04.2022 13:05:12 / Güncelleme: 25.04.2022 13:05:12 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bazı belediyelerin özellikle Ramazan ayında halkın parasıyla düzenlediği sözde konser, şenlik ve festivaller, tepkilere neden oluyor. Halk, sadece mübarek Ramazan ayında değil, gençlerin manevi ve ahlaki değerlerine zarar vermekten başka bir işe yaramayan bu tür sözde etkinliklerin tamamen engellenmesini istiyor.

Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Ali Erbaş, Ramazan ayı öncesinde belediyelere bir çağrıda bulunmuş, Ramazan etkinliklerinin teravih sonrasına bırakılması gerektiğini söylemiş, belediyelerin gençleri, sözde eğlence ve teravih arasında zoraki bir seçime mecbur bırakmamalarını istemişti.

Erbaş'ın yanı sıra Türkiye'nin önde gelen âlimleri, ilahiyatçıları ve İslami sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ay olan Ramazan ayının hem oruç tutularak hem de ibadet edilerek ihya edilmesi tavsiyesinde bulunmuşlardı.

Ramazan ayının manevi atmosferinden tüm Müslümanların azami derecede istifade etmesi gerektiğini belirten âlimler, halkın bu ayda teravih namazı için camilere gitmesini,  ibadetle daha çok meşgul olmasını, vakitlerini boşa harcamamalarını ve Ramazan ayının ruhuna aykırı her türlü davranıştan uzak durmaları gerektiğini belirtmişlerdi.

Yapılan tüm tavsiye ve telkinlere rağmen birçok ilde belediyeler bu yıl da "Ramazan etkinlikleri" adı altında, ahlaki yozlaşmaya yol açacak etkinliklere imza attı. Dinî ve ahlaki değerlerden yoksun bazı sözde sanatçılar, "kültür sanat etkinlikleri" adı altında rol model olarak sunuldu.

Gençlerin manevi değerlerine daha uygun yetişmesi için fırsat olarak değerlendirilmesi gereken Ramazan ayı, yetkililerin marifetiyle bir kez daha boşa çıkarıldı. İbadet, yardımlaşma ve dayanışma duygularının ön plana çıkması gereken mübarek aya, sözde eğlencelerin gölgesi düşürüldü.

Halkın geçimini temin etmekte ciddi şekilde zorlandığı bu süreçte başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının eğlence, konser ve benzeri etkinliklerle gereksiz harcamalar yapması, halkın tepkisine neden oldu.

Bu tür organizasyonlara ayrılan ödeneklerin ihtiyaç sahiplerine harcanması ve halkın maneviyatını güçlendirecek programlara sarf edilmesini isteyen vatandaşlar, böylece hem Ramazan ayının ruhuna hem de toplumsal bağların güçlenmesine vesile olunacağını belirttiler.

Hem mübarek Ramazan ayında hem de halkın hayat pahalılığı ve zamlardan dolayı ekonomik olarak çok zor günlerden geçtiği bir dönemde, Gaziantep'te düzenlenen konserler de tepkilere neden oldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin, maddi ve manevi güzelliklerin yaşandığı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan ve "on bir ayın sultanı" olarak tanımlanan Ramazan ayında sözde ünlü bir rapçiyi "Küçük Buhara" olarak adlandırılan Gaziantep'e getirtip konser verdirmesi tepki çekti.

Belediyelerin bir etkinlik yaptığı zaman halkın inancını, kültürünü, eğlence yaptığı zaman dilimini ve hassasiyetleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirten Gaziantep halkı, "Yapılan etkinlikler toplumu ifsat etmemeli, yozlaşmaya meydan vermemelidir. Oruç tutan bir Müslüman gün içinde kendini günahlardan uzak tutmak için mücadele ederken belediyenin marifetiyle bu tür ortamlara giderek günaha bulaşması, belediye yöneticileri için de hayra vesile olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundular.

Ramazan ayının eğlence ayı olmadığını belirten vatandaşlar, kadın ve erkeklerin iç içe olduğu sözde konser ve şenliklerin özellikle gençlerin manevi ve ahlaki değerlerine zarar verdiğini, mahremiyet sınırlarını ihlal ve ihmal ettiğini vurguladılar.

Öte yandan, ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu, hayat pahalılığının arttığı, zamların önüne geçilemediği ve dar gelirliler başta olmak üzere halkın maddi olarak zor günlerden geçtiği bir dönemde büyük paralar harcanarak konserler düzenlenmesi de tepkilere neden oldu.

Gaziantep halkı, salgın dönemi ve sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntıların ve işsizliğin çözüm beklerken, belediyenin yatırım ve istihdam yerine israfa kaçan konserler düzenlemesinin doğru olmadığını vurguladı.

Ekonomik sıkıntıların yaşandığı böylesi günlerde konserlerin Gaziantep için pek bir şey ifade etmediğini belirten halk, belediyeden iş sahalarının açılmasını, yatırım yapılmasını, altyapı sıkıntılarının giderilmesini istedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar