Aşılama takvimini tamamlayan çocuklar hastalıklardan korunuyor!

Batman İl Sağlık Müdürü Doktor Mehmet Hakan Pamukçu, ‘Aşı Haftası’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Ekleme: 25.04.2022 11:45:08 / Güncelleme: 25.04.2022 11:47:51 / Sağlık / Batman Haberleri
Destek için 

Açıklamasında aşının insan hayatındaki önemine dikkat çeken Pamukçu, “Ülkemizde, 1981 yılında başlatılmış olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B ile S.pneumoniae ve H.influenzae tip b’ye bağlı invaziv hastalıklara karşı aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar tüm çocuklara ve risk grubunda olan erişkinlere ücretsiz olarak uygulanmaktadır.” dedi.

Pamukçu, aşılama takvimini tamamlayan bir çocuğun difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında Pamukçu, “Ülkemizde uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takvimi, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ve dünyadaki bilimsel gelişmeler takip edilerek oluşturulmaktadır. Henüz daha sonlanmamış pandemi sürecinde geldiğimiz bu nokta, aşılara umut bağlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Covid-19 pandeminin üstesinden de aşılar sayesinde gelinecektir. Rutin aşılama hizmetleri yaşamın başlangıcında sağlık hizmetlerine erişim için en erken temas noktasıdır ve her çocuğa hayatının en erken döneminden yaşlanıncaya kadar sağlıklı bir yaşam şansı sunar.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)