Duaya çıkmadan önce insanların manevi olarak kendilerini hazırlamaları gerektiğini, o gün mütevazı bir şekilde namazın kılınacağı yere gelmeleri gerektiğini belirten Fetva Kurulu, fıkıh kitaplarında belirtildiği üzere namaz kılınacak günün öncesinde yapılması istenen bazı davranışları şu şekilde sıraladı:
• Cemaat üç gün boyunca oruç tutar, dördüncü gün oruçlu bir şekilde namazın kılınacağı yere gelir.
• Allah Teâlâ’ya yakınlaştıracak hayırlarda bulunurlar; bol bol sadaka verip, zikir çekerler.
• Bu günlerde yapılması istenen en önemli ibadetlerden biri de yapılan günahlardan dolayı Allah Teâlâ’dan bağışlanma dilemektir. Öyle ki insanlar samimi bir şekilde tövbe ederek sık sık "istiğfar" zikrinde bulunurlar.
• Başta yakın akraba ve arkadaş çevresi olmak üzere aralarında kin bulunanlar birbirleriyle barışıp helalleşerek aralarındaki husumeti sonlandırırlar.
• Başkalarına haksızlık yapanlar, kul hakkı yiyenler ve haksız yere başkasının malını alanlar yaptıkları bu davranışlardan dolayı samimi bir şekilde tövbe edip söz konusu hakkı sahiplerine iade ederler.
Namazın Kılınışı
Peygamber Efendimizin (aleyhissalâtu vessalâm) uygulamalarından da görüldüğü gibi istiskâ namazı ezan ve kamet getirilmeden sesli olarak iki rekât şeklinde kılınır;
• Bayram namazında olduğu gibi ilk rekâtta ihrâm tekbirinden sonra yedi tekbir, ikinci rekâtta ise Fatiha’ya başlamadan önce beş tekbir getirilir. Bu tekbirlerin hepsinde eller kaldırılır ve tekbirler arasında “Sübhânallâh, Elhamdülillâh, Lâ ilâhe illallâh, Allâhû ekber” zikirleri çekilir.
• Namazdan sonra imam iki hutbe verir. İlk hutbeye dokuz, ikinci hutbeye ise yedi defa “Estağfirullâh” diyerek başlar. Hutbelerde, eller semaya kaldırılarak özellikle Peygamber Efendimizden (aleyhissalâtu vesselâm) gelen me’sûr dualar başta olmak üzere, çokça dua ve istiğfâr edilir, zikir çekilir.
• İkinci hutbede imam kıbleye döner ve giydiği elbisenin (rida, mont, hırka, cübbe vs.) sağını soluna, solunu da sağına çevirip giyer ve dua etmeye devam eder. İmamla beraber cemaatin de aynısını yapması sünnettir. (İLKHA)