Batman merkez ve Beşiri ilçesine bağlı köylerde yaşayan çiftçiler, nisan ayında beklenilen yağışların yağmaması nedeniyle büyük bir endişe içerisine girdi. Tarım arazileri kuraklık tehlikesi yaşayan çiftçiler, su verilmediği için sulama kanallarından da istifade edememenin mağduriyetini yaşıyor.
Çiftçilerin istifade etmesi için yapılan ve çok sayıda köyün arasından geçen Sol Sahil Sulama Kanalına su bırakılmaması nedeniyle tarlalarına su veremediklerini belirten çiftçiler, kuraklığın etkisiyle ekinlerinin susuzluktan yanmaya başladığını ifade etti.
Ekili arazilerinin her geçen gün kuraklık tehlikesinin arttığına işaret eden çiftçiler, yetkililerden bu yıl da emeklerinin heba olmaması için sulama kanalına bir an önce suyun verilmesini istediklerini kaydetti.
Beşiri ilçesine bağlı Çevrimova (Barısıl) köyünde çiftçilik yapan Mehmet Emin Doğru, İLKHA muhabirine, Sol Sahil Sulama Kanalının yaklaşık 10 yıldır tamamlanmasına rağmen kanala henüz suyun verilmediğini söyledi.
Mehmet Emin Doğru
“Büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız”
Doğru, “Önceki yıllarda düzenli yağış olduğu için sıkıntı yaşanmıyordu. Yaklaşık bir aydır yağmurun yağmaması ve kuraklığın tekrar baş göstermesinden dolayı gerçekten büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Sol Sahil Sulama Kanalı etrafında yaklaşık 75 bin dönüm arazi bulunmaktadır. Buraya su verilmediği için geçen yıl Tarım İl Müdürümüzün tespitlerine göre bu bölgede ürün kaybı yüzde 80’di. Bir hafta, 10 güne kadar yağmur yağmaz veya kanala su verilmezse buradaki ürün kaybı geçen yıldakinden az olmayacak. Belki daha da kötü olacak.” dedi.
“Aynı sıkıntı yaşanırsa çiftçilerin yüzde 80-90’ı ekin ekemeyecek duruma gelecek”
Çiftçilerin geçen yılki birikimleriyle bu yıl ürün ektiğini dile getiren Doğru, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ama bu yılda aynı sıkıntıyla karşı karşıya kalınırsa çiftçilerin yüzde 80-90’ı tekrar ekin ekemeyecek duruma gelecektir. Bu kanala bir hafta düzenli bir şekilde su verilmesiyle bu ekinlerin belki yüzde 70-80’i kurtarılacaktır. Bu ekinler belki birinci derecede çiftçiyi ilgilendiriyor ama genelde çiftçiden başlayarak zincirleme ta cumhurbaşkanına kadar gitmektedir.”
“Ekili araziler kurumaya yüz tutuyor, acil kanala su verilmeli”
Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra gıdanın kıymetinin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Doğru, “Cumhurbaşkanımızın ‘Bir karış boş arazi bırakılmayacak’ söylemine binaen biz diyoruz ki, şu an ekili olan araziler kurumaya yüz tutuyor. Siyasi parti temsilcilerimiz ve kurumlarımız maalesef bu iki yıldır bölgedeki bu sıkıntılara bir türlü eğilmemektedirler. Bir an evvel bu kanala su verilsin. En geç 10 gün içerisinde kanala su verilmediği takdirde bir ay sonra verilecek suyun çiftçiye hiçbir şekilde faydası olmayacaktır.” diye konuştu.
Ferman Doğru
“Eğer ki su verilmezse geçen seneki zararı yine göreceğiz”
Nisan yağmurlarının yağmamasından dolayı suya ihtiyaçlarının olduğunu belirten çiftçi Ferman Doğru, “Kendim 600 dönüm araziyi ekiyorum. Geçen sene bu araziden bir ton bile buğday alamadım. Hepsi zarar, hepsi borç. Bu sene bir daha borç alıp ektik. Bu sene de bakıyoruz ki kuraklık devam ediyor. Su verilecek deniliyor ama kanalımız hala boş, su yok. Suya ihtiyacımız çok var. En yakın zamanda, 10-15 gün zarfında su gelirse belki ekinlerin bir kısmını kurtarabiliriz. Eğer ki su verilmezse geçen seneki zararı yine göreceğiz. Geçen seneki borç üzerimizde, bu seneki borç ve yoksullukla bu çiftçiler ne yapacaklar? Gidecek bir yerimiz de yok. Valimizden, yetkililerden ricamız bu suyun bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Çiftçi olarak çok zor durumdayız.” ifadelerini kullandı.
Cafer Konaç
“Kanala su verilmesini istiyoruz”
Yaklaşık 10 yıldır yapılan Sol Sahil Sulama Kanalına bir an önce su bırakılmasını istediklerini belirten Çevrimova (Barısıl) köyü muhtarı Cafer Konaç ise şunları söyledi:
“Su gelirse faydalanacağız. Geçen sene de kuralık vardı. Borç alarak ekinlerimizi ektik. Eğer ki su verilmezse bir daha ekin ekemeyeceğiz. Eğer ki ekin ekmezsek çiftçilik bitecektir. Sadece kanala su verilmesini istiyoruz. Kanala şimdi su bırakılırsa faydalanacağız ama iki ay sonra kanala su bırakılırsa hiçbir fayda görmeyeceğiz. En azından bu 10-15 gün içerisinde bir kerede olsa kalana su verilmesini istiyoruz.”(İLKHA)