Tarım arazileri kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçiler sulama sistemi kurdu

Nisan ayında bekledikleri yağmurun yağmaması nedeniyle tarım arazileri kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler, kıt imkânlarla kurdukları sulama sistemleriyle tarım arazilerini suluyor.

Ekleme: 20.04.2022 11:05:07 / Güncelleme: 20.04.2022 11:12:15 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman’da tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu nisan yağmurlarının yağmaması çiftçileri farklı arayışlara yöneltti.

 

Ekili mısır arazilerinin beklenilen yağışı almaması sebebiyle çözüm arayışları üreten üreticiler, ekinleri sulamak için yoğun çaba harcıyor.

Kuraklığın etkisiyle ekili arazilerinde istenilen ürünü alamamanın endişesini taşıyan üretici Cevzet Sever, İLKHA muhabirine, bu yıl 200 dönümlük tarlasına mısır ektiğini söyledi.

Cevzet Sever

“Yüzlerce çiftçi bu mağduriyeti yaşıyor”

Kendi imkânlarıyla tarlayı sulamanın büyük mağduriyet oluşturduğunu belirten sever, “Genelde mısır ekiminden sonra yağmur beklentimiz oluyor. Bu sene nisan yağmurları halen yağmadı. Yağmur yağmadığı için de çok sıkıntıdayız. Durum böyle olunca kendi imkânlarımızla sulamak zorunda kalıyoruz ama buna da gücümüz yok. Bende fıskiye sulama sitemini gidip başkasından emanet almak zorunda kaldım. Benim gibi yüzlerce çiftçi bu mağduriyeti yaşıyor. Bu durumda çiftçi çok mağdur olacaktır.” dedi.

“Verilen destekler yetmiyor”

Ülkede çiftçi olmadan bir hayatın düşünülemeyeceğini ifade eden Sever, şöyle devam etti:

“Çünkü çiftçi üreticidir. Tarım Bakanlığı çiftçi için açıkladığı destek paketleri var. Ama bir sürü çiftçi bundan faydalanmıyor. Bundan dolayı mağduriyet yaşanıyor. Her şey pahalanmış, bazı ürünlerde yüzde 300 artış var. Geçen sene 2 bin 500’e aldığım gübrenin tonu şu anda 14 bin civarında. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Elde avucumuzda bir şey de yok. Devlet desteği yok denecek kadar az olduğu için çiftçiye yetmiyor. Devlet 3 sene önceye göre destekleri veriyor. Üç sene önce verilen destek 100 dönüme yeterken şu anda 30 dönüme ancak yetiyor. Bundan dolayı mağduruz. Mümkün olduğu kadarıyla çiftçi desteklenmelidir.”

Şükrü Yanar

“Tarlamız kuraklıkla karşı karşıya”

İhtiyaç duydukları nisan yağmurlarının henüz yağmadığını belirten bir diğer çiftçi Şükrü Yanar, “Bu sene yağışlar iyiydi ama nisan ayında beklediğimiz yağmur halen yağmadı. Yağmur yağmadığı için zor duruma düştük. Yağış olmadığı için tarlamız kuraklıkla karşı karşıya. Bunun üzerine sulama sistemlerimizi kurduk.” diye konuştu.

“Maliyetlerden dolayı destekler yetersiz kaldı”

Yaşanan fiyat artışları nedeniyle imkanlarıyla sulama sistemini dahi alamadığını söyleyen Yanar, “Bir yerden emanette alamadım. Her çiftçi de sulama sistemi de yok. Devlet bize bir destek verdi ama artan maliyetlerden dolayı yetersiz kaldı. Devletten isteğimiz çiftçiye daha çok ekipman, gübre ve mazot desteği vermesidir. Her çiftçiye bu desteklerin verilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler