Nisanda yağmur yağmaması hububatta sıkıntı yaşatır mı?

Buğday, arpa ve mercimekte gelişim için gözler nisan yağışlarına çevrildi. Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, bölgede çiftçinin en büyük sıkıntısının nisan yağmurlarının şimdiye kadar yağmaması olduğunu söyledi.

Ekleme: 19.04.2022 11:05:08 / Güncelleme: 19.04.2022 11:05:59 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tarım alanlarının, özellikle de kıraç bölgelerin suya ciddi anlamda ihtiyacının olduğunu belirten Ay, İLKHA muhabirine, çiftçilerin dört gözle nisan ayındaki yağışları beklediğini anlattı.

 

Beklenen yağışların yağmaması durumunda verimde ciddi bir kaybın yaşanabileceğine dikkat çeken Ay, geçen seneki kuraklığın da etkisiyle bu yıl hububatta sıkıntı yaşanmasının kaçınılmaz olacağını ifade etti.

“Çiftçilerin gözü yağmurda”

Tarım alanlarının suya ihtiyacının olduğunu kaydeden Ay, “Bu sene ilk başta yağışların iyi olmasıyla ekinler çok güzel gidiyordu fakat son 15 gündür artan hava sıcaklıkları nedeniyle bir yağış ihtiyacı vardır. Şu an çiftçilerin gözü yağmurdadır. Özellikle kıraç bölgelerde bu sıkıntı daha fazla yaşanmaktadır. Şu anda araziler susamış şekildedir. Özellikle arpa, buğday ve mercimekte bir kerede olsa suya ihtiyaç var. Ayrıca çiftçilerimiz tarlalarına ot ilacı serptiler, ilacın tarlaya fayda vermesi için yağış gereklidir.” dedi.

Halil Ay

“Yağış olmazsa durum çok zor olacaktır”

Beklenilen yağışların yağması durumunda hububatta sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Ay, şöyle devam etti:

“Şayet beklenilen yağış olmazsa ki bu ihtimali düşünmek bile istemiyoruz. Evet, yağışlar takdiri ilahidir ve yağışı da Allah’ımızdan istiyoruz. Yağış olmazsa gerçekten durum çok zor olacaktır. Ukrayna-Rusya savaşının sürmesi ve geçen sene yaşanan kuraklık bu senede olursa hububatta sıkıntı yaşarız. Şayet bu sene bölgemizde ve ülkemizde verimli bir mevsim geçirirsek yaşanan savaş bizi fazla etkilemeyecektir.”

“Çiftçiler mutlaka sulu tarıma geçmeli”

İklim şartlarının değiştiğini, artık çiftçilerin sulu tarıma geçmesi gerektiğini vurgulayan Ay, “Sulu tarım için sondaj olsun, kanallardan olsun, nehirlerden olsun ne pahasına olursa olsun çiftçimiz mutlaka sulu tarıma geçmesi gerekir. Çiftçi sulu tarıma geçtiği zaman bunun meyvesini hem kendileri hem ülkemiz hem de vatandaş alacaktır. Sulu tarımdan başka bir çaremiz yok.” diye konuştu.

“Çiftçiye destek verilmelidir”

Çiftçilerin desteğe ihtiyacının olduğuna işaret eden Ay, “Çiftçinin ana kalemlerde desteğe ihtiyacı vardır. Ana kalemler de şunlardır: Gübre, mazot, bir de sulu tarıma geçişlerde olanak sağlayacak olan ekipman, trafo, elektriktir. Sondajda destek verilmelidir. Devletin çiftçiye vereceği bu destekler diğer desteklerden daha başarılı olacaktır. Çünkü sulu bir arazinin devlete ihtiyacı olmaz.” ifadelerini kullandı.

“Birçok besici, hayvanlarını başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor”

Son zamanlarda hayvancılık sektöründe de ciddi sorunların yaşandığını belirten Ay, şunları söyledi:

“Birçok bölge bahar havasını görmedi. Hayvan besicileri, hayvanlarını dışarda beslemesi gerekirken halen ahırlarda yem vermektedirler. Mart ayında gelen soğuk hava dalgası meralarda bulunan otlakları kuruttu. Yağışlardan sonra havaların ısınmasını beklerken don düştü ve meraları kuruttu. Bunun üzerine birçok besici, hayvanlarını başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor. Hayvan besicileri geçen yıllara göre yüzde 30-40 oranında yem ve saman almak zorunda kaldılar. Bu da saman ve arpa fiyatının yükselmesine neden oldu. Devletten beklentimiz bu konuları göz önüne alarak besicilere destek olmasıdır.”(İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar