Ramazan ayı maddi ve manevi anlamda birçok faydayı barındıran mübarek bir aydır. Tutulan oruç, kılınan teravih namazları, verilen sadaka ve zekâtlar, yapılan akraba ve komşu ziyaretleri hem insan psikolojisi üzerinde olumlu etki yapıyor hem de zengin ile fakir arasında gönül köprülerinin kurulmasını sağlıyor.
Ramazan ayı ve oruç, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar üzerinde de olumlu etkiler bırakıyor. Oruç tutan çocuklarda özgüven, harçlığını veya sevdiği bir yiyeceği başka biri ile paylaşan çocuklarda ise yardımseverlik ve duygudaşlık kurma özellikleri meydana gelir.
"Oruç tutun çocuğun özgüveni artar"
Çocukların oruç tutup tutmaması ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Psikolog Nurşen Karakoç, Ramazan ayının özgüveni arttırma faydasının çocuklarda da çok etkili olduğunu belirterek çocukların "Ben başardım" hissi yaşadıklarını ve özgüvenlerini arttırdığına dikkat çekti.
Karakoç, "Çocuk yaşına göre kaç saat oruç tutabiliyorsa o kadar saat oruç tutmalıdır. Çocuk kaç saat aç kalabiliyorsa o kadar aç kaldıktan sonra çocuğa küçük bir iftar sofrası hazırlayıp 'Artık orucunu açabilirsin.' denilebilir." dedi.
"Yetişkin orucuna alıştırmak için telefondan ezan sesi açılabilir"
Karakoç, "Çocuğu yetişkinlikteki oruca alıştırmak için telefondan veya tabletten bir ezan sesi açıp 'Hadi bak senin için ezan okundu. Çocukların orucu bitti, orucunu açabilirsin.' diyerek çocuğa prova yaptırılabilir. Çocuğun dayanma gücüne göre yarım gün veya 2-3 saat olabilir. Çocuğun yaşına ve dayanma gücüne göre her çocuk kendine özeldir. Her çocuğu en iyi ailesi bilir. Çocuğun yine hastalıklarının olup olmadığını psikolojik ve fizyolojik durumunu en iyi ailesi bilir. Aile bunları kontrol edip çocuğa bir sınır belirleyebilir. Çocuğa da orucun faydası vardır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)