Baharın gelmesiyle çiftçilerimizin meyve ağaçlarını budamaya başladığını, budamayla hastalık ve zararlıların bulaşık olduğuna dikkat çeken Görentaş, dalların ortamdan uzaklaştırıldığını bunun çok etkin bir kültürel mücadele olduğunu belirtti.
Budama sonrası ağaçlarda birçok yaranın da açıldığına dikkat çeken Görentaş, bu yaralardan birçok hastalık etmeninin bitki dokusuna giriş yapabildiğini belirterek, çiftçilerin budama sonrası oluşabilecek bulaşmalara karşı meyve ağaçlarında budama sonrası bordo bulamacıyla ilaçlamalarını tavsiye etti.
“Hastalıklara karşı, “Bordo Bulamacı” yapılmalıdır”
Meyve ağaçlarının uyanmaya başladığı bu dönemde verim kayıplarına neden olan Elma, Armut karaleke, kayısıda ve bazı sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülen Yaprak Delen ( ÇİL), erikte Cep hastalığı gibi hastalıklarına karşıda “Bordo Bulamacı” uygulamasının yapılması tavsiyesinde bulunan Görentaş, meyve ağaçlarının tomurcukların uyanması ile başlayıp sert çekirdekli meyvelerde yüzde 10 çiçeklenme dönemine; elma, armut gibi yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ise tomurcuk patladıktan sonra 5-7 güne kadar (yaprakların fare kulağı büyüklüğüne geldiği zaman) geçen dönem içinde yüzde 2’lik bordo bulamacı uygulanmasının bahsi geçen hastalıkların yanı sıra birçok bakteri ve fungal etmenlerinde ilk bulaşmalarının önlenmesinde koruyucu bir yöntem olarak kullanılması tavsiyesinde bulundu.
“Zararlılara karşı gerekli tedbirler alındı”
Görentaş, hastalık ve zararlılarla doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilimizde 5 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide monitör tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemlerler yapıldığını belirtti.
İstasyonlardan alınan veriler ile araziden elde edilen verilerin teknik personeller tarafından değerlendirildiğini belirten Görentaş, böylece başta elma karaleke ve elma iç kurdu olmak üzere birçok hastalık ve zararlı için mücadele zamanlarının tespitleri yapılarak üreticilere basın, ilan, SMS ve anonslarla duyurduklarını söyledi.
Çiftçilerin bu ve benzeri konular hakkında detaylı bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iletişime geçebileceklerini hatırlatan Görentaş, bu yılın bol ve bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu. (İLKHA)